Blokiran Filozofski fakultet u Novom Sadu, prijetnje Gruhonjiću

Novosađani iskazali podršku Dinku Gruhonjiću

Blokiran Filozofski fakultet u Novom Sadu, prijetnje Gruhonjiću

Jučer je održan skup podrške za novinara i profesora Filozofskog fakulteta.
 
foto: Screenshot / Danas/ skup podrške
 
Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio je danas rad nakon što je grupa muškaraca na poziv Studentskog parlamenta upala u tu instituciju, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
Traže, kako su objavili mediji, okaz profesora i novinara Dinka Gruhonjića zbog navodnog "govora mržnje".
 
Povod za to je, kako je objavio RSE, montiran snimak koji kruži društvenim mrežama, a u kojem Gruhonjić navodno veliča komandanta ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.
 
Grupa se najpre sa transparentima okupila ispred Filozofskog fakulteta, a pola sata kasnije su ušli u zgradu, zatim su lancima i katancem zaključali ulaz, a vrata dodatno blokirali stolicama, objavila je RSE.
 
Danas je objavio da se okupilo stotinjak studenata i mlađih osoba i da su blokirali Filozofski fakultet. Skup je, kako navodi Danas, bio kod studentskih domova u kampusu odakle su u protestanti u koloni stigli do Filozofskog fakulteta. Uzvikivali su parole „Dinko odlazi“, „Kosovo je Srbija“, a kada su došli do fakulteta pjevali su „Izađi mala“.
 
Okupljeni su pozvali profesore i studente da izađu napolje prije nego što su blokirali fakultet.
 
Student prorektor Univerziteta Damjan Vakanjac rekao je medijima da su protestom htjeli da stanu na kraj „govoru mržnje“.
 
„Novosadski profesori moraju da imaju odgovornost za medijske nastupe i da znaju da studenti neće trpeti etiketiranje i linčovanje njihovih kolega i maltretiranje na verskoj ili nacionalnoj osnovi. Plan je da blokiramo fakultet i da to traje dok se uprava ne oglasi. Uprava fakulteta je gluva na naše zahteve“, istakao je Vakanjac.
 
Profesori Filozofskog fakulteta, studenti i građani Novog Sada jučer su se okupili ispred ove ustanove kako bi izrazili podršku profesoru novinarstva Dinku Gruhonjiću koji trpi prijetnje smrću, javni linč, ali i politički motivisanu kampanju u kojoj navodno studenti traže njegov otkaz, javio je jučer Danas.
 
Profesori Fakulteta su na okupljanju pročitali javni apel kojim su izrazili podršku Gruhonjiću.
 
Kampus je dan prije ovog okupljanja, piše Danas, bio oblijepljen propagandnim posterima koji najavljuju blokadu Fakulteta, ako Gruhonjić ne bude udaljen sa posla, jer je navodno širio govor mržnje.
 
Vladimir Mihić, profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rekao je juče za Danas da su studenti Univerziteta i Filozofski fakultet uputili ultimatum Fakultetu da do danas otpusti Gruhonjića ili će fakultet biti blokiran.
 
Evropska federacija novinara (EFJ) u saopštenju od prošle sedmice koje je potpisalo više medijskih organizacija iz Evrope je izvijestila da se za samo deset dana u Novom Sadu sa prijetnjama i napadima suočilo čak sedam novinara. Istaknuto je između ostalih da su dvoje novinara i lidera Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, dobili hiljade online prijetnji smrću upućenih putem društvenih mreža i putem e-maila.
 
Od 14. marta 2024., kako je istaknuto u saopštenju EFJ-a, Gruhonjić strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. Bio je, dodaje se, meta javne kampanje linča, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isječcima iz njegovog učešća na festivalu Rebedu u Dubrovniku prošle godine, piše EFJ.
 
Montaža, kako se navodi, je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Gruhonjić izražava zadovoljstvo što se druži sa, kako je navedeno, ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je ove prijetnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.