Bolsonarove pristalice napale najmanje 12 novinara u Braziliji

Novinarske organizacije: Bolsonarove pristalice napale najmanje 12 novinara u Braziliji

Bolsonarove pristalice napale najmanje 12 novinara u Braziliji

Novinari koji su izvještavali o neredima prijavili su prijetnje, udarce šakama, nogama i razbijanje opreme ili krađu opreme.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Međunarodne novinarske organizacije osuđuju napade na novinare i novinarke koji su se desili u nedjelju 8. januara 2023. godine u Braziliji tokom nereda koji su izazvale pristalice bivšeg predsjednika Brazila Jaira Bolsonara kada su upali u vladine objekte.
 
Pristalice Bolsonara su tokom nereda upali u Kongres zemlje, Federalni vrhovni sud i predsjedničke kancelarije i napali najmanje 12 novinara koji su izvještavali o neredima, uključujući i reportera Washington Posta, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
 
“Tokom ovog kritičnog vremena za brazilsku demokratiju, novinari imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti. Brojni izvještaji o nasilju i zastrašivanju novinara koji su pratili nedjeljne nerede u glavnom gradu su izuzetno zabrinjavajući”, izjavila je Renata Neder, predstavnica CPJ-a za Brazil. 
 
Ona je dodala da vlasti u Brazilu moraju brzo i temeljito istražiti sve napade na medije i osigurati da novinari mogu sigurno izvještavati, bez straha od uznemiravanja. 
 
Iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI) su saopštili da su uznemireni izvještajima da su pristalice bivšeg predsjednika Brazila napale više novinara u Brazilu.
 
“IPI oštro osuđuje napade na novinare koje su izvršile Bolsonarove pristalice tokom napada na ključne brazilske demokratske institucije u nedjelju”, kazala je direktorica zastupanja IPI-ja Amy Brouillette. 
 
“Zgroženi smo napadima na medije koji čine ključni stub brazilske demokratije. Kao dio svojih istraga o nedjeljnim događajima, brazilske vlasti moraju istražiti svaki od ovih napada na novinare i pozvati odgovorne na odgovornost”, dodala je.
 
Neredi su se dogodili u nedjelju oko 15 sati, a najmanje 12 novinara koji su izvještavali o neredima prijavili su prijetnje, udarce šakama, nogama i razbijanje opreme ili krađu opreme. IPI piše da je Bolsonaro odbio da prizna Lulu da Silvu kao pobjednika drugog kruga predsjedničkih izbora u Brazilu održanih 30. oktobra čime je, kako piše IPI, doveo u pitanje kredibilitet brazilskog izbornog sistema. Podsjećaju da je da Silva inaugurisan za predsjednika Brazila 1. januara.
 
Brazilsko udruženje istraživačkog novinarstva (ABRAJI) je zabilježio 77 napada političkog nasilja protiv medija u zemlji u posljednje dvije godine. Kako su naveli, vlada i sigurnosne snage nisu poduzele adekvatne mjere za rješavanje nasilja koje su počinile ekstremno desničarske grupe.
 
Prema Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF), Brazil se nalazi na 110. mjestu od 180 zemalja. RSF navodi da se odnos između medija i vlade uveliko pogoršao za vrijeme vladavine Jaira Bolsonara te da je on u svojim govorima redovno napadao novinare i medije. 
 
Izvor: CPJ, IPI, CNN
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.