Četiri godine zatvora zbog kritikovanja kineskih zvaničnika na društvenim mrežama

Reporteri bez granica traže oslobađanje blogerice koje je osuđena na četiri godine zatvora zbog kritikovanja na društvenim mrežama

Četiri godine zatvora zbog kritikovanja kineskih zvaničnika na društvenim mrežama

Reporteri bez granica su pozvali Peking da oslobodi blogericu Liu Yanli.

Foto: RSF

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su kineske vlasti da oslobode blogericu Liu Yanli, koja je 24. aprila ove godine osuđena na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog objavljivanja negativnih komentara o kineskim zvaničnicima na društvenim mrežama.

Odluku o ovoj zatvorskoj kazni donio je Okružni sud Dongbao u gradu Jingmen iz kineske pokrajine Hubei pod optužbom da je blogerica “izazivala svađe i nevolje”, piše Radio Free Asia.

Kako pišu Reporteri bez granica, u presudi suda je navedeno da su komentari u 28 objavljenih članaka o kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i drugim kineskim zvaničnicima "vrijeđali i napadali Komunističku partiju Kine i njene vođe", "širili lažne informacije" , ''zlonamjerno špekulisali o vrućim temama u trenutnim aferama'' i ''stvorili smetnje koje su naštetile javnom redu“.

Šef ureda Reportera bez granica za Istočnu Aziju Cedric Alviani je rekao da je pravo na slobodu medija dio kineskog ustava i da Liu Yanli ne bi trebala biti kažnjena zbog ''komentarisanja političkih pitanja'', te je pozvao Peking da hitno oslobodi Liu i druge uhapšene novinare i komentatore u Kini.

Liu Yanli je od 2016. godine privođena nekoliko puta, a dobitnica je i dvije nagrade za slobodu izražavanja. Liu je prošle godine dobila humanitarnu Memorijalnu nagradu Yu Zhijian, a 2018. joj je uručena Memorijalna nagrada Lin Zhao kineskog PEN centra.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, Kina se ove godine nalazi na 177. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.