Četvoro novinara ubijeno u Meksiku od početka godine

Četvoro novinara ubijeno u Meksiku od početka godine

Četvoro novinara ubijeno u Meksiku od početka godine

Meksički radijski novinar iz Villahermose izboden je na smrt u svom domu, javili su Reporteri bez granica, i on je četvrti novinar koji je ubijen u toj zemlji od početka ove godine.

Novinar i vlasnik radija XEVX-AM La Grande de Tabasco, Moises Dagdug Lutzow, ubijen je 20. februara nakon brojnih prijetnji koje je prethodno imao. Bio je voditelj sedmičnog programa “De Frente a Tabasco” u kojoj je često raspravljao o kriminalu i korupciji u Tabascu, jednom od 32 entiteta u Meksiku.

Reporteri bez granica su upozorili na talas nasilja protiv medija u Meksiku, gdje je od početka ove godine ubijeno dvoje novinara u Oaxaci u januaru i novinarka u Veracruzu u februaru.  

“Koliko će ubistava biti potrebno prije nego meksičke vlasti konačno počnu da se bave ovim problemom?“ upitao je Emmanuel Colombie, šef latinoameričkog ureda Reportera bez granica.

"Učestalost kojom su novinari ubijeni u Meksiku je dramatična. Savezna vlada mora pokazati odlučnost da suzbije ovu spiralu nasilja, pruži medijskim radnicima zaštitu, i prekine praksu nekažnjivosti gotovo širom cijele zemlje,“ dodao je.

Neki novinari u Villahermosi, glavnom gradu Tabasca, šokirani su ubistvom njihovog kolege i traže ozbiljnu istragu budući da trenutno pravosuđe radi na teoriji da je ubistvo bilo posljedica obične pljačke.

Meksiko se nalazi na 148. mjestu od 180 zemalja na prošlogodišnjem svjetskom indeksu medijskih sloboda.

Novinari i kritičari žrtve su ubistava i napada već godinama u Meksiku. Po evidenciji Komiteta za zaštitu novinara, od 1992. godine ubijeno je oko 80 novinara, a većina od tih ubistava nisu rasvijetljena.

Izvještaj Međunarodne federacije novinara kaže da se samo desetina ubistava novinara u svijetu procesuira.
 

Izvori: RWB, CPJ