CIN dobio desetu presudu protiv institucija

CIN dobio desetu presudu protiv institucija

CIN dobio desetu presudu protiv institucija

Novinarima CIN-a nezakonito odbijen pristup informacijama u vezi sa primanjima članova Predsjedništva BiH.

foto: pixabay

Sud BiH utvrdio je da je rješenje Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara o odbijanju pristupa informacijama novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) o pojedinačnim platama i naknadama članova Predsjedništva BiH, nezakonito. Rješenje je poništeno i vraćeno ovom vijeću na ponovno odlučivanje, a ova odluka je deseta presuda u korist CIN-a protiv institucija.

Novinari CIN-a su u septembru 2017. godine tražili podatke o pojedinačnim primanjima svih članova Predsjedništva od 2014. godine, što je Sekretarijat ove institucije odbio uz objašnjenje da bi to moglo nanijeti štetu tim osobama. Na ovu odluku je CIN uložio žalbu koju je Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara odbilo, a Sud BiH smatra da za takvu odluku ovo vijeće nije dalo jasno objašnjenje, te da ono nije u skladu sa pravilima upravnog postupka i da njime nisu ponuđeni razlozi za takvu odluku.

Sud je kasnije uvažio tužbu koju je CIN podnio nakon toga, a u kojoj se navodi da je riječ o informacijama od javnog interesa i da se nije dovoljno pozvati na članove zakona, već da ih je potrebno i obrazložiti.

Budući da se radi o o budžetskim sredstvima koja se formiraju iz prihoda građana, Sud smatra da su i Sekretarijat Predsjedništva i Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara propustili analizirati da li je opravdano ili ne građane upoznati sa radom javnih organa i trošenjem budžetskih sredstava. Zbog toga Sud o ovome nije mogao odlučivati jer, kako je navedeno u presudi, ključna analiza za donošenje takve odluke je test javnog interesa koji je u ovom slučaju izostao, piše CIN.

Sudsko vijeće ipak se dotaklo i dijela rješenja o zaštiti prava privatnosti o iznosu plata zaposlenika u javnim organima.

„Zaštita ličnog podatka, kao dio prava na privatnost, međutim, nije pravo nad pravima, upravo suprotno, ono je skup prava koje ima isti značaj i položaj kao i druga prava i može biti ograničeno istim takvim pravom drugih lica“, navodeno je u presudi, piše CIN.

Sudovi u BiH su i ranije donosili presude u korist CIN-a zbog uskraćivanja prava na pristup informacijama na osnovu kojih novinari CIN-a dokazuju zloupotrebu javnih sredstava. Prošle godine, banjalučki Okružni sud je presudio u korist CIN-a zbog uskraćivanja informacija od javnog značaja Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, a godinu dana ranije Okružni sud u Trebinju uvažio je CIN-ovu tužbu protiv Univerzitetske bolnice u Foči u vezi sa nedostavljanjem informacijama.

Izvor: CIN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.