CRD: Ljudska prava na Zapadnom Balkanu najmanje se poštuju u BiH

CRD: Ljudska prava na Zapadnom Balkanu se najmanje poštuju u BiH

CRD: Ljudska prava na Zapadnom Balkanu najmanje se poštuju u BiH

Manje od 10 posto ispitanih građana i građanki BiH vjeruje da se medijske slobode poštuju u zemlji, što je niže od bilo koje druge države Zapadnog Balkana, pokazalo ispitivanje CRD-a.

foto: unsplash

Stavovi o poštivanju ljudskih prava u BiH znatno su lošiji nego u drugim državama Zapadnog Balkana, pokazalo je anketno ispitivanje koje je organizacija za poštivanje ljudskih prava Civil Rights Defenders provela u Albaniji, BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori.

Javno mnijenje iz zemalja Zapadnog Balkana anketom je ispitano o stanju poštivanja ljudskih prava, medijskih sloboda, jednakosti i vladavine zakona u tim zemaljama, a odgovori koje su dali građani BiH su zabrinjavajući u nekoliko ključnih područja, naveli su iz Civil Rights Defendersa.

Kada je riječ o poštivanju medijskih sloboda, manje od jednog na deset bh. građana vjeruje da se medijske slobode poštuju u BiH što je znatno niže u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana, a u saopštenju Civil Rights Defendersa se navodi da su stavovi o poštivanju medijskih sloboda i prava na mirno okupljanje u odnosu na Federaciju BiH, lošiji u Republici Srpskoj.

U rezultatima anketnog ispitivanja navodi se da 92 posto ispitanika iz Republike Srpske i 87 posto iz Federacije BiH vjeruje da su novinari izloženi prijetnjama i pritiscima.

Osim toga, u rezultatima ankete piše da bh. građani vjeruju da su informacije od javnog značaja u njihovoj zemlji manje dostupne od građana bilo koje druge države Zapadnog Balkana.

Ostali rezultati su pokazali da otprilike jedan od 10 građana vjeruje da se ljudska prava u BiH u potpunosti poštuju, te da tek jedan od četiri bh. građana vjeruje da se u toj zemlji poštuje vladavina zakona, navedeno je u rezultatima ankete. U anketi se također navodi da devet od 10 ispitanih bh. građana vjeruje da nisu svi jednaki pred zakonom, što je više nego bilo koja druga država Zapadnog Balkana.

Osim toga, u saopštenju se navodi da poslijeratne generacije u BiH vjeruju da etnička pripadnost i vjeroispovijest imaju daleko veći utjecaj na nejednakost u odnosu na starije građane.

Programska savjetnica Civil Rights Defendersa za BiH Ena Bavčić je rekla da su u toj organizaciji očekivali da bi bh. građani i građanke mogli imati negativnu percepciju o poštivanju vladavine prava, ali da nisu učekivali da će “vidjeti ovako zapanjujuće depresivne odgovore, daleko najgore u odnosu na ostatak Zapadnog Balkana, i to je alarmantno”.

“Dok se političari u zemlji i dalje prepiru oko nacionalnih identiteta i granica, ovo istraživanje šalje najjasniju sliku o tome kako građani i građanke gledaju na kolektivno upravljanje u BiH", kako se navodi u saopštenju, dodala je Bavčić.

Navedenu anketu je u sklopu regionalnog istraživanja od 27. novembra do 21. decembra 2020. provela organizacija Civil Rights Defenders, zajedno sa IPSOS Strategic Marketingom, sa reprezentativnim uzorkom od preko 6000 ispitanika.

Izvor: CRD

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.