Dodijeljene nagrade za najbolje istraživanje o korupciji

Dodijeljene nagrade za najbolje istraživanje o korupciji

Dodijeljene nagrade za najbolje istraživanje o korupciji

Foto: Žurnal.info

Novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, novinar portala Infoveza.com Stefan Blagić, te novinar portala Tacno.net Predrag Blagovčanin dobitnici su ovogodišnje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji koju dodjeljuje Centar za razvoj medija i analize.

Semira Degirmendžić nagradu je dobila za istraživanje u vezi s nabavkom respiratora Vlade FBiH. Kineski respiratori koštali su 10,5 miliona maraka, a uvoznik respiratora bila je firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

“Želim da se zahvalim svima onima koji su birali i izabrali Fokusovu i moju istraživačku priču o nabavci respiratora u Federaciji BiH za jednu od nagrađenih priča u ovoj godini. Ovom prilikom želim da kažem da ova nagrada, osim toga što za mene predstavlja veliku čast, ona je, prije svega, izraz velike podrške, kako mom, tako i Fokusovom radu, ali i radu svih novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom”, rekla je Semira Degirmendžić.

Istraživanje Stefana Blagića otkrilo je da je zaštitne maske i odijela za vrijeme pandemije koronavirusa zdravstvenim ustanovama u RS-u prodavala turistička agencija “Travel for fun”. 

“Baviti se istraživačkim novinarstvom u BiH nije nimalo lak posao. To je jedan izazovan posao koji nosi veliku odgovornost, ali i veliki rizik. Nažalost, neke druge priče koje su imale možda i veći potencijal nisu nikada ugledale svjetlo dana, a sve zbog toga što je veliki broj medija pod partijskom kontrolom. To je možda i najbolnija tačka novinarstva u ovom trenutku u BiH”, rekao je Stefan Blagić.

Predrag Blagovčanin dobio je nagradu za istraživanje u vezi s milionskim tenderima BH Pošte. Otkriveno je da je te tendere dobila kompanija Maxima IST-e, čiji su osnivači Ankica Prlić, supruga presuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića te Neven Tomić nekadašnji ministar u Vladi Herceg-Bosne.

“Veoma mi je drago što su kolege novinari prepoznali moj dosadašnji rad u oblasti istraživačkog novinarstva. Ovom prilikom želim i da se zahvalim kolegama s portala tacno.net, kao i kompletnom uredništvu. Ovo priznanje bit će mi podstrek da nastavim da se bavim temama korupcije koja je, nažalost, prisutna u svim sferama našeg društva”, kazao je Predrag Blagovčanin.

Žiri Centra za razvoj medija i analize koji je ocjenjivao radove činili su novinari Amarildo Gutić, Branka Mrkić-Radević, Žana Gauk, Azra Omerović i Dino Cviko. Novinarska nagrada dodijeljena je u okviru Programa istraživačkog novinarstva, koji finansira USAID u BiH.

Izvor: Žurnal.info

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.