Dvije osobe osuđene zbog ugrožavanja sigurnosti urednika Radiosarajevo.ba

Berbo i Šobović osuđeni zbog ugrožavanja sigurnosti urednika Radiosarajevo.ba

Dvije osobe osuđene zbog ugrožavanja sigurnosti urednika Radiosarajevo.ba

Presuda zbog napada na redakciju portala Radiosarajevo.ba
 
foto: Općinski sud Sarajevo
 
Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Adnana Berbu i Almira Šobovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti nakon što su prihvatili Sporazum o priznanju krivnje. Osuđeni su na po šest mjeseci zatvorske kazne, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ne počine novo krivično djelo.
 
Berbo i Šobović su se teretili da su 27. septembra 2019. godine u poslijepodnevnim satima, nakon što su u više navrata telefonskim putem kontaktirali redakciju portala Radiosarajevo.ba, došli ispred prostorija redakcije i insistirali od novinara tog portala da razgovaraju sa urednikom zbog objavljenog teksta o hapšenju navijača Fudbalskog kluba Sarajevo u Bjelorusiji. Po dolasku novinara i urednika u park „Davorin i Mirza“ u Sarajevu, optuženi Adnan Berbo unio se u lice uredniku inicijala A.S. i povišenim tonom mu se obratio riječima: „Jesi li svjestan da ti i porodica možete biti mrtvi zbog ovog teksta, ovaj grad je mali i mi te možemo naći u svako doba“.
 
Potom je optuženi Šobović rekao: „Znamo mi gdje sjediš na stadionu, imaš svoje mjesto i nećeš moći dolaziti na utakmice“. Nakon čega su, kako prenosi, portal Radiosarajevo.ba zabranili uredniku A.S. da se udalji dok ne povuče navedeni tekst, što je on, u strahu za ličnu i sigurnost članova svoje porodice i učinio. 
 
Iz redakcije portala Radiosarajevo.ba za Mediacentar Sarajevo kažu da su zadovoljni presudom, ali naglašavaju i da se bez obzira na izrečenu kaznu može reći da je bosanskohercgovačko društvo - barem u jednom dijelu BiH - poslalo poruku da neće tolerisati ugrožavanje sigurnosti novinara i urednika, odnosno napade na redakcije, te da će postupke, koji mogu ugroziti temelje demokratskih društava, što ugrožavanje medijskih sloboda jeste - sankcionirati.
 
Urednik Radiosarajevo.ba Faruk Vele navodi i opasku postupajuće tužiteljice u ovom predmetu koja je kazala da bi „da je ovo prošlo, novinari morali strahovati dok se kreću ulicama“. 
 
„Ovo, ipak, pokazuje podizanje svijesti u bh. pravosuđu kako se preko sličnih incidenata ne bi olako prelazilo. Mislim da su u ovome pomogle i razne edukacije i treninzi, što je, ipak, pomak“, kazao je on za Mediacentar Sarajevo.
 
Mnogi bh. mediji podržali su portal Radiosarajevo.ba nakon napada, o čemu su izvijestili i iz redakcije tog medija. Tada su poručili kako je 27. septembra 2019. meta napada bio „Radio Sarajevo”, a da sutra može biti bilo ko, te pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i druge policijske agencije u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj i da novinarima i uredništvu tog medija bude pružena adekvatna zaštita.
 
Faruk Vele podsjeća na proteste održane 30. septembra 2019. godine, kada su, kako kaže, snažno digli glas protiv ataka na redakciju Radiosarajevo.ba, i da je veliki dio kolega stao uz redakciju navedenog portala.
 
„Iskreno hvala svima koji su tada bili na protestima ili nas na drugi način podržali“, navodi Vele.
 
Redakcija ovog portala je 27. septembra 2019. objavila vijest da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, nakon koje su se suočili sa nezapamćenim prijetnjama smrću njima lično i članovima njihovih porodica.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.