EU: javne konsultacije o izradi pravila za audiovizualne medije

Građani EU imaju priliku da učestvuju u izradi pravila za audiovizuelne medije

EU: javne konsultacije o izradi pravila za audiovizualne medije

Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama (AVMSD) otvoren je put prema jedinstvenom evropskom tržištu i usklađeni su audiovizuelni propisi država članica čime je olakšano pružanje audiovizualnih medijskih usluga.

Od donošenja direktive 2007. audiovizuelni medijski prostor se znatno promijenio, prvenstveno zbog medijske konvergencije, zbog čega je revizija Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama uvrštena u program rada Komisije za 2015. u okviru Programa za primjerenost i učinkovitost propisa (REFIT).

Šta se može učiniti kako bi se poboljšala postojeća pravila EU o uslugama emitiranja i audiovizuelnim medijskim uslugama u digitalnom dobu? Kako najbolje zaštititi mlađe gledatelje, podržati kreativni rad u Evropi, potaknuti bogatu kulturnu raznolikost, promicati pristup informacijama i regulirati oglašavanje u audiovizuelnom internetskom okruženju? Ovo su neka od pitanja koja Evropska komisija postavlja građanima, regulatornim tijelima, telekom operaterima, sudionicima na tržištu, javnim organizacijama, organizacijama potrošača i korisnicima online platformi u okviru javnog savjetovanja koje ima za cilj dostavljanje prijedloga revizije Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Savjetovanje je otvoreno do 30.9.2015. i dio je Komisijine strategije jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta. Također, javno savjetovanje je i dio ocjene Programa za primjerenost i učinkovitost propisa (REFIT) kojim se želi poboljšati kvaliteta zakonodavstva te zagarantovati njegova savremenost i primjerenost.

Izvor: europa.eu, DigitalTVEurope.net