EU nagrada za istraživačko novinarstvo: Nagrađene najbolje priče u regionu

EU nagrada za istraživačko novinarstvo: Nagrađene najbolje priče u regionu

EU nagrada za istraživačko novinarstvo: Nagrađene najbolje priče u regionu

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo dodijeljene su novinarima i novinarkama iz Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije.

Od sedam zemalja učesnica programa Regionalne nagrade EU za istraživačko novinarstvo, četiri su do sada izabrale i dodijelile novčane nagrade i priznanja pobjednicima za 2016. godinu: Kosovo, Crna Gora, Albanija i Srbija.

Najbolja istraživačka priča objavljena u Srbiji u protekloj godini je "Tamnava: Ispumpavanje kopa i budžeta" novinara BIRN-a Aleksandra Đorđevića, dok je u Crnoj Gori prvu nagradu odnijelo istraživanje o korupciji pod nazivom "Obećana zemlja", koje je za program RTCG radio novinar Mirko Bošković.

Dobitnici Nagrade EU za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori (Foto: Una Jovović, EU Infocentar)

Prvo mjesto u Albaniji, prema ocjeni žirija, zaslužio je Leonard Bakillari, novinar portala Reporter.al, koji je uradio istraživačku priču o korupciji u pravosudnom sistemu.

Dobitnici Nagrade EU za istraživačko novinarstvo za Kosovo (Foto: Ured EU Priština)

Žiri Nagrade EU za istraživačko novinarstvo za Kosovo za pobjednike je odabralo Besnika Krasniqija i Ganimeta Klaiqija, novinare dnevnog lista Koha Ditore, koji su istraživali nelegalne univerzitete na Kosovu.

Ove godine je u okviru programa prvi put ustanovljena i posebna kategorija za mlade novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom. Ovo priznanje do sada su u 2016. osvojili Leonida Molliqaj i Besnik Boletini (Kosovo), Ana Komatina i Vladimir Otasević (Crna Gora), Habjon Hasani (Albanija) i Snežana Đurić i Novak Grujić (Srbija).

Cilj Regionalne nagrade EU za istraživačko novinarstvo je da predstavi izrazite uspjehe istraživačkih novinara/ki iz regiona i poveća vidljivost kvalitetnog novinarstva. Nagrada će biti dodjeljivana u BiH i ostalih šest zemalja između 2015. i 2017. godine.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u BiH biće dodijeljena u narednoj sedmici.

Izvor. Media Observatory