Evropska unija pozvala Kinu da ukine zabranu emitovanja BBC-a

Evropska unija pozvala Kinu da ukine zabranu emitovanja kanala BBC-a

Evropska unija pozvala Kinu da ukine zabranu emitovanja BBC-a

Odluka Kine o zabrani emitovanja BBC-a u toj zemlji uslijedila je nakon što je britanski medijski regulator prekinuo emitovanje kineske državne televizije.

foto: wikipedia

Evropska unija je pozvala Kinu da ukine zabranu emitovanja BBC World News što je azijska država učinila nakon što je Velika Britanija ukinula emitovanje kineske državne televizije, prenosi Reuters.

Međunarodna federacija novinara piše da je riječ o osveti kineske vlade zbog odluke britanskog regulatora za medije Ofcoma kojom je u toj zemlji prekinuto emitovanje kineske državne televizije CGTN.

Međunarodni institut za štampu piše da je prekid emitovanja državne kineske televizije uslijedio nakon što je otkriveno da Star China Media Limited, vlasnik licence za emitovanje tog kanala u Velikoj Britaniji, nije imao uredničku kontrolu nad tim kanalom što je zakonski uslov za održavanje licenci u toj zemlji. Navodi se i da je Ofcom utvrdio da je kontrolu nad emitovanjem tog kanala imala kineska Komunistička partija što je suprotno britanskim pravilima prema kojim političke stranke ne smiju kontrolisati medijske kuće.

Kineski medijski regulator, državna uprava za TV i radio, je, kako se navodi, naveo da izvještaji BBC World Newsa ne zadovoljavaju standarde emitovanja, uključujući "zahtjev da vijesti budu istinite i poštene", a ne da "štete nacionalnim interesima Kine".

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i britanska Nacionalna unija novinara (NUJ) osudile su takvu odluku Kine i taj potez okarakterisale kao ozbiljno kršenje globalne slobode medija.

Generalna sekretarka Nacionalne unije novinara Michelle Stanistreet je, kako piše Međunarodna federacija novinara, rekla da takvi potezi dodatno ograničavaju pristup tačnim i pouzdanim informacijama, kao i da sve više zemalja cenzurišu medije u trenutku kada je nezavisno i kvalitetno novinarstvo važnije nego ikad.

Međunarodna federacija novinara navodi da je emitovanje BBC World News kanala, koji se na globalnom nivou emituje na engleskom jeziku, već bio ograničen u Kini budući da je pristup tom kanalu bio dostupan samo u nekim međunarodnim hotelima i na diplomatskim skupovima.

Glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je, između ostalog, rekao da kineska ili bilo koja druga vlada širom svijeta ne bi smjela ograničavati prava medija, te da bi novinari morali biti u mogućnosti obavljati svoj posao bez vladinog pritiska jer je to način da se osigura sloboda medija.

Ovu odluku Kine osudio je i Međunarodni institut za štampu (IPI) iz kojeg su naveli da će ta zabrana imati zastrašujući učinak i na druge strane medije u toj zemlji. Ovaj institut piše da je iz BBC-a saopšteno da njihova publika u Kini pronalazi načine da pristupe njihovom kanalu i da će BBC uložiti dodatne napore kako bi njihove vijesti bile dostupne u toj zemlji.

Reporteri bez granica pišu da je godinu od početka pandemije koronavirusa u toj zemlji zatvoreno sedam novinara koji su izvještavali o ovom problemu a, kako se navodi, Kina je zemlja za najviše uhapšenih novinara u svijetu u kojoj je uhapšeno najmanje 119 branitelja medijskih sloboda.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica 2020. godine, Kina se nalazi na 177. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: IFJ, IPI, Reuters, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.