HND: Otkaz suradnje Dežuloviću je nastavak opasnog trenda nakladničkog odricanja od vlastitih novinara

HND: Otkaz suradnje Dežuloviću je nastavak opasnog trenda nakladničkog odricanja od vlastitih novinara

HND: Otkaz suradnje Dežuloviću je nastavak opasnog trenda nakladničkog odricanja od vlastitih novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izražava  vrlo ozbiljnu zabrinutost činjenicom da je novinar Boris Dežulović telefonom obaviješten kako mu se odlukom Uprave Slobodna Dalmacija d.d. otkazuje suradnja u dnevnom listu Slobodna Dalmacija, navodi se u saopštenju HND-a koje potpisuje predsjednik Društva Saša Leković a koje u nastavku prenosimo u potpunosti. 

Dogodilo se to nakon što je objavljena presuda Županijskoga suda u Splitu po kojoj nakladnik toga lista (Slobodna Dalmacija d.d., čiji je vlasnik EPH) mora isplatiti ukupno 150 tisuća kuna odštete osobama koje su ga tužile zbog Dežulovićevog teksta pod naslovom „'Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji'“ objavljenoga u Slobodnoj Dalmaciji 2012. godine.

Ne ulazeći u pravni meritum tužbe i presude HND podsjeća da je taj tekst, kao i bilo koji drugi, objavljen uredničkom odlukom te da se redakcija niti nakladnik Slobodne Dalmacije, od objave do donošenja presude nisu niti na koji način distancirali od spornoga teksta niti je itko zbog njegove objave sankcioniran.

Stoga je logičan zaključak kako je odluka o otkazu suradnje „Slobodne Dalmacije“ s Borisom Dežulovićem (stalno zaposlenome u tvrtki EPH Mediji) zapravo posljedica činjenice da se nakladnik presudom obvezuje isplatiti odštetu tužiteljima te nema nikakve veze s dosljednom obranom profesionalnih novinarskih standarda kao niti sa zaštitom ugleda osoba spomenutih u tekstu.

HND upozorava da nakladnici sve češće odbijaju stati iza svojih novinara u slučaju sudskih tužbi, pri tome ne sankcionirajući eventualne uredničke propuste bez kojih ne bi bilo niti objave tekstova koji su predmet tužbi. Na taj način se pojačava dojam da urednici, umjesto prvih među jednakima u redakciji, sve više postaju produžena ruka nakladnika/vlasnika a na novinare se stvara dodatni pritisak koji, između ostaloga, uzrokuje autocenzuru, čime ih se posredno prisiljava da ne rade svoj posao.

Izvor: HND