IFJ poziva na globalnu akciju za rodnu ravnopravnost

IFJ poziva na globalnu akciju za rodnu ravnopravnost

IFJ poziva na globalnu akciju za rodnu ravnopravnost

Novinari širom svijeta učestvovat će danas u globalnoj akciji za radna prava novinarki.
 
Foto: IFJ
 
Povodom Međunarodnog dana žena, Međunarodna organizacija novinara želi skrenuti pažnju na probleme s kojima se žene u novinarstvu danas suočavaju.
 
U sklopu UN-ove kampanje "Planeta 50-50 do 2030", organizacije članice IFJ-a, između ostalog, zahtijevaju jednak tretman za sve radnike bez obzira na spol, borbu protiv platne razlike između novinara i novinarki i jednak pristup vodećim pozicijama u redakcijama za muškarce i žene.
 
Za novinarke, porast "prihvatljive" mizoginije u svijetu, koja dolazi s povlačenjem zakonskih odredbi kojima se zabranjuje porodično nasilje, preklapa se sa rastućim prijetnjama po slobodu štampe, poručuju iz IFJ-a.
 
"Kao što je historija pokazala, ovakve vrste prijetnji po štampu, obično vode do povećanja nasilja. I, kao i sa drugim oblicima nasilja, žene u novinarstvu mogu se u većem broju naći u situaciji da budu izložene kritici i napadu".
 
Novinari širom svijeta mogu učestvovati u globalnoj akciji na nekoliko načina – preuzimanjem i printanjem vizuala koje je IFJ pripremio povodom 8. marta, dijeljenjem materijala koji se odnosi na rodnu jednakost u medijima i širenjem informacija o aktivnostima povodom 8. marta na Twitteru.