Jemen: Trudna novinarka ubijena u eksploziji automobila

Jemen: Trudna novinarka ubijena u eksploziji automobila

Jemen: Trudna novinarka ubijena u eksploziji automobila

Trudna novinarka Rasha Abdullah Al-Harazi je 9. novembra poginula u eksploziji automobila, dok je teško povrijeđen i njen suprug koji je također novinar.

foto: screenshot/cpj

Na putu do bolnice, trudnica, freelance novinarka i fotografkinja Rasha Abdullah Al-Harazi ubijena je u eksploziji automobila u jemenskom gradu Aden, a u nesreći je, kako piše Međunarodna federacija novinara, teško povrijeđen i njen suprug Mahmoud Al-Atmi koji je također novinar.

Brzu istragu u ovom slučaju zatražili su novinarski sindikat iz Jemena, Međunarodna federacija novinara i Komitet za zaštitu novinara.

Iz jemeskog novinarskog sindikata su poručili da ovaj napad ilustruje novu fazu nasilja nad novinarima u toj zemlji u kojoj je, prema podacima Međunarodne federacije novinara, od 2011. do septembra 2021. ubijeno 45 novinara za koja niko nije odgovarao.

Jemenski novinarski sindikat je naveo da su od januara do kraja septembra ove godine zabilježena 63 slučaja nasilja nad novinarima i medijima, kao i da ih je od 2015. godine u toj zemlji bilo više od 1.300. Ti slučajevi uključuju ubistva i hapšenja novinara, napade na medijske kuće, gašenje medija, kao i prijetnje smrću i uznemiravanje novinara.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je rekao da je riječ o ciljanom napadu, kao i da vlasti te zemlje trebaju provesti hitnu istragu kako bi se okončala nekažnjivost napada na novinare i osigurala njihova sigurnost u toj zemlji.

Komitet za zaštitu novinara piše da je ubijena novinarka Al-Harazi izvještavala za informativne kanale Al-Aid, Al-Sharq i Al-Arabiya, a kao snimateljica i fotografkinja je radila za Al-Ain i za Bloomberg Asharq sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Njen suprug Al-Atmi izvještavao je za Al-Arabiyu i Al-Hadath, a zbog svog rada je, kako piše Komitet za zaštitu novinara i ranije dobijao prijetnje.

Komitet za zaštitu novinara piše i da je novinar Bassem Al-Janani na Twitteru objavio screenshotove komunikacije sa Al-Atmijem koji mu je napisao da su ga kolege upozorile na to da su pripadnici pobunjeničke grupe Huti tražili njegovu adresu, kao i opis njegovog automobila i savjetovali mu da napusti Aden. U napuštanju Adena ga je spriječilo to što je njegova supruga novinarka bila trudna.

U Adenu je prošle godine ubijeno najmanje dvoje novinara, a Komitet za zaštitu novinara piše i da je prošlog mjeseca istekao mandat Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava što predstavlja uklanjanje jedinog nezavisnog međunarodnog mehanizma za istraživanje slučajeva kršenja ljudskih prava počinjenih tokom građanskog rata koji u toj zemlji traje od 2014. godine.

Izvor: IFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.