Koalicija aktivista iz pet zemalja bori se za pravo na enkripciju

Koalicija aktivista iz pet zamalja bori se za pravo na enkripciju

Koalicija aktivista iz pet zemalja bori se za pravo na enkripciju

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, slobode izražavanja i sigurnosti na internetu traže odbranu prava na korištenje enkripcije prilikom komunikacije na internetu.
 
Foto: Pixabay
 
Pojedinci i organizacije iz Australije, Kanade, Novog Zelanda, SAD-a i Velike Britanije poslali su pismo vladinim zvaničnicima svojih država, tražeći od njih zaštitu enkripcije.
 
Pismo je reakcija na sastanak takozvane grupe "Five Eyes" koja predstavlja partnerstvo obavještajnih agencija iz pomenutih zemalja na kojem su učesnici krajem juna razgovarali o enkripciji i pristupu podacima. U saopćenju nakon sastanka poručeno je kako enkripcija može značajno umanjiti napore za očuvanjem javne sigurnosti jer otežava legalan pristup sadržajima komunikacije prilikom istraživanja ozbiljnih zločina, uključujući i terorizam.
 
U pismu koje su potpisali sigurnosni eksperti i 83 organizacije poziva se na "poštivanje prava za korištenjem i razvijanjem snažne enkripcije". Potpisnici su, također, tražili od učesnika sastanka da dopuste prisustvo javnosti u narednim diskusijama.
 
"Enkripcija je vitalan alat za novinare, aktiviste i sve čiji životi i rad ovise o sigurnom korištenju interneta. Reporterima dopušta da zaštite svoje pouzdane izvore od osvete i da bez straha pišu priče za koje moćnici ne žele da budu rečene", navodi u pismu Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja Kanadski novinari za slobodno izražavanje.
 
Kompletno pismo možete pročitati ovdje.
 
Izvori: RSF