Krši li američki predsjednik ustav kada blokira korisnike na Twitteru?

Krši li američki predsjednik ustav kada blokira korisnike na Twitteru?

Krši li američki predsjednik ustav kada blokira korisnike na Twitteru?

Korisnici nezadovoljni jer ih je američki predsjednik blokirao na Twitteru, mogli bi tužiti Donalda Trumpa ukoliko ih ne vrati na svoju listu pratilaca.
 
 
Advokati korisnika Twittera koje je Donald Trump blokirao nakon što su ga kritikovali ili ismijavali na toj društvenoj mreži, smatraju da američki ustav zabranjuje predsjedniku države da blokira građane na društvenim medijima.
 
U pismu kojeg su advokati poslali Trumpu navodi se da je njegov korisnički račun "javni prostor" iz kojeg vlada, prema odredbama ustava, ne može isključiti nekoga zbog neslaganja sa stavovima koji su izneseni. Ukoliko američki predsjednik ne vrati blokirane korisnike na listu, mogla bi uslijediti i tužba, navode advokati s Instituta Knight First Amendment pri Univerzitetu Columbia.
 
"Iako projektanti ustava sigurno nisu razmatrali predsjednički Twitter nalog, razumjeli su da predsjedniku ne smije biti dopušteno da protjeruje poglede iz javnog diskursa jednostavno jer ih smatra za osudu", izjavio je Jameel Jaffer, izvršni direktor Instituta Knight First Amendment.
 
Ukoliko bi se institut odlučio za tužbu, Trump bi mogao tvrditi kako je njegov nalog @realDonaldTrump kreiran u privatne svrhe i odvojiti ga od svojih službenih predsjedničkih dužnosti.
 
Pored spomenutog, Trump ima i predsjednički profil @POTUS. Advokati koji predstavljaju blokirane korisnike kažu da će svoje argumente koristiti za oba Twitter naloga.
 
Trumpovo korištenje Twittera privuklo je mnogo medijske pažnje zbog komentara koje piše o svojoj agendi i zbog napada na kritičare, a njegovi tvitovi često su retvitani i nekoliko desetina hiljada puta.