Mađarska policija napala novinare RTS-a

Mađarska policija napala novinare RTS-a

Mađarska policija napala novinare RTS-a

Mađarski policajci napali su ekipu RTS-a koja je pratila posljednja događanja na mađarsko-srbijanskoj granici u vezi s izbjegličkom krizom. Tim RTS-a koji se našao u incidentu činili su novinarka Jovana Đurovič, snimatelj Vladan Hadži Nikolić i tonac Miroslav Đurašinović.

Foto: Wikipedia

Kako javljaju regionalni mediji, mađarski policajci bacili su na zid snimatelja, tukli ga pendrekom i razbili mu kameru. Nakon toga pretučen je i tonac, kojem je, također, razbijena oprema, dok je novinarki RTS-a ozlijeđena ruka.

Povodom ovog događaja oglasilo se i Udruženje novinara Srbije koje je osudilo napad na novinare nacionalne televizije Srbije. "Za UNS je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primjena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primjenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopćenju.

Incident je osudio i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije koji je izjavio kako osuđuje bilo kakav napad na novinare. "Posebno osuđujem napad na novinare, bez obzira na kojoj teritoriji se napadaju. Neko se diči novinarima koji sapliću očeve sa djecom, a napada novinare koji rade svoj posao", izjavio je Vučić.

U međuvremenu, Srbija i Mađarska su razmijenile protestne note – Mađarska sa molbom da se spriječe naoružani migranti u prelasku državne granice na Horgošu, a Srbija traži od mađarskih organa da se ne ponavlja ispaljivanje patrona suzavaca na njenu teritoriju. Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, dodao je kako je protest upućen i zbog napada policije na novinare sa zahtjevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavlјaju.

Izvori: Jutarnji, B92, Al Jazeera