Media Observatory: Sedam dobitnika grantova

Media Observatory: Sedam dobitnika grantova

Media Observatory: Sedam dobitnika grantova

Sedam istraživačkih novinarskih projekata iz šest zemalja dobit će grantove iz budžeta projekta "SEE Media Observatory" u 2015. godini.

Neovisni žiri je donio odluku da finansira po jedan projekat iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore, te dva projekta iz Srbije. Dobitnici će biti individualno obavješteni iz Centra za nezavisno novinarstvo iz Budimpešte, administratora ovog poziva.

O ovogodšnjem izboru projektnih prijedloga odlučivao je žiri sastavljen od istraživačkih novinara i urednika sa međunarodnim iskustvom: Stefan Candea suosnivač i direktor Centra za neovisno novinarstvo (Rumunija), Šaša Leković, direktor Centra za istraživačko novinarstvo (Zagreb) i András Lőke predsjednik SOMA Fondacije Budimpešta, osnivač i glavni urednik ittlakunk.hu.

Novinarske istraživačke priče o korupciji dio su projekta South East European Media Observatory – "Građenje kapaciteta i koalicija za monitoring integriteta medija i podršku medijskim reformama", koji ima za cilj da podrži integritet državnih i komercijalnih medija u jugoistočnoj Evropi.

SEE Media Observatory je regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva kojim koordinira Mirovni inštitut, Ljubljana. Grantove finansijski podržava Evropska komisija u sklopu projektnih aktivnosti koje će biti implementirane u 2015. i 2016. godini.

Prevodi istraživačkih priča sa lokalnih na engleski jezik biće objavljeni na web stranci projekta.

Izvor: Media Observatory