Meksiko: Ubijen poznati novinar koji je izvještavao o kartelima

Meksiko: Ubijen poznati novinar koji je izvještavao o kartelima

Meksiko: Ubijen poznati novinar koji je izvještavao o kartelima

Poznati meksički novinar, Javier Valdez Cárdenas, ubijen je u ponedjeljak blizu zgrade novina koje je osnovao, kada su auto u kojem je bio presreli naoružani napadači.

Foto: Riodoce/Twitter

Pedesetogodišnji veteran meksičkog novinarstva višestruko je nagrađivan za svoje izvještavanje o kartelima i trgovini drogom, a napisao je i nekoliko knjiga na tu temu. Ubijen je iz vatrenog oružja od strane neidentificiranih napadača u blizini kancelarija sedmičnih novina Riodoce, čiji je bio suosnivač.

Meksiko je jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za novinare, sa najmanje 104 ubijena i 25 nestalih od 2000. godine. Komitet za zaštitu novinara kontinuirano upozorava na nekažnjavanje i nedovoljno procesuiranje slučajeva te poziva meksičke vlasti da zaustave začarani krug nasilja. 

"Komitet za zaštitu novinara dodijelio je Javieru Valdezu Cárdenasu Međunarodnu nagradu za slobodu štampe 2011. godine u znak priznanja njegovoj hrabrosti i beskompromisnom novinarstvu, čak i pod prijetnjama. Njegov gubitak udarac je za meksičko novinarstvo i javnost, koja svjedoči širenju sjene šutnje preko zemlje", rekao je izvršni direktor CPJ-a, Joel Simon. 
 
Nakon ubistva, mrežama se proširio Valdezov tvit objavljen u martu, povodom smrti kolegice Miroslave Breach, koji kaže: "Neka nas sve ubiju, ako je kazna za pisanje o ovom paklu smrt. Recimo ne tišini."
 

Izvor: New York Times, CPJ