Musk najavio da će Twitter ograničiti koliko tweetova korisnici mogu dnevno pročitati

Musk najavio da će Twitter ograničiti koliko tweetova korisnici mogu dnevno pročitati

Musk najavio da će Twitter ograničiti koliko tweetova korisnici mogu dnevno pročitati

Musk uveo nove promjene na platformi društvenih mreža.

foto: Unsplash 

Twitter ograničava koliko tweetova dnevno različiti nalozi na toj društvenoj mreži mogu da pročitaju, izjavio je to vlasnik kompanije Elon Musk u subotu kako bi, kako je naveo, "obeshrabrio ekstremne nivoe krađe podataka i sistemske manipulacije".

Ograničenja bi mogla rezultirati time da korisnicima bude zabranjen ulazak na Twitter na dan nakon što pregledaju nekoliko stotina tweetova.

Verifikovani nalozi su u početku bili ograničeni na čitanje 6.000 objava dnevno, rekao je Musk, dodajući da će neverifikovani nalozi biti ograničeni na 600 objava dnevno, a novi neverifikovani nalozi ograničeni na 300.

Privremeno ograničenje čitanja je kasnije povećano na 10.000 objava dnevno za verifikovane korisnike, 1.000 dnevno za neverifikovane i 500 objava dnevno za nove neverifikovane korisnike, dodao je Musk ne dajući dodatne detalje.

Dan ranije, u petak 30. juna, Twitter je najavio da će od korisnika zahtijevati da moraju imati naloge na platformi društvenih mreža kako bi pregledali tweetove, što je Musk nazvao "privremenom hitnom mjerom". Korisnici koji pokušaju pogledati sadržaj na platformi morat će se registrovati ili se prijaviti na postojeći nalog kako bi mogli čitati tweetove.

 

Vlasnik Twittera je kazao i da stotine organizacija ili više njih "ekstremno agresivno" kradu podatke sa Twittera, utičući tako na korisničko iskustvo.

Musk je ranije izrazio nezadovoljstvo firmama koje se bave umjetnom inteligencijom (AI) poput OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, zbog korištenja Twitterovih podataka za obuku svojih velikih jezičkih modela.

Prema web stranici za praćenje prekida rada Downdetector.com, Twitter je u subotu ujutro, nakon Muskove objave o ograničavanju čitanja objava na Twitteru, bio nedostupan za hiljade korisnika, te je gotovo 7.500 korisnika prijavilo probleme s pristupom aplikaciji.

Platforma društvenih mreža je prethodno poduzela niz koraka kako bi ponovo dobila oglašivače koji su napustili Twitter pod Muskovim vlasništvom. Takođe, u nastojanju da poveća prihode, uvedene su i pretplate od osam dolara za korisnike koji žele imati verifikovane naloge.  

Twitter je također uklonio besplatan pristup svom interfejsu za programiranje aplikacija (API).

Musk je nedavno angažovao dugogodišnju izvršnu direktoricu NBC Universala Lindu Yaccarino da postane izvršna direktorica Twittera u nastojanju da ponovno pridobije oglašivače.

Izvor: Reuters, Al Jazeera

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.