Musk pita korisnike Twittera treba li dati ostavku s mjesta izvršnog direktora te kompanije

Musk pita Tviteraše treba li dati ostavku s mjesta izvršnog direktora te kompanije

Musk pita korisnike Twittera treba li dati ostavku s mjesta izvršnog direktora te kompanije

Šef Twittera kaže da će se pridržavati rezultata ankete.
 
foto: Sara Kurfeß on Unsplash
 
Šef Twittera Elon Musk pitao je u nedjelju korisnike Twitera da li treba da se povuče sa mjesta čelnika te kompanije, obećavajući da će se pridržavati rezultata ankete.
 
U roku od nekoliko minuta od objavljivanja ankete glasalo je više od milion ljudi, a nakon 20 minuta glasanja kada je prevagnuo odgovor “da”, Musk je odgovorio na pitanje korisnika Twittera da li je već izabrao novog izvršnog direktora, te rekao da “niko ne želi posao koji zapravo može održati Twitter na životu i da nema nasljednika”.
 
Musk se također osvrnuo na nova pravila ove društvene mreže, koja su objavljena u nedjelju, a koja govore da će Twitter ukloniti naloge koji nude “besplatnu promociju određenih platformi društvenih mreža”. Ovaj potez će utjecati na sadržaj sa brojnih web stranica društvenih mreža, uključujući Facebook i Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr i Post. On je kazao da će pravilo uticati samo na naloge čija je “primarna svrha promocija konkurenata, što u suštini potpada pod pravilo zabrane neželjene pošte”. Navedeni su primjeri sadržaja koji će biti uklonjeni. Ukoliko neko objavi “prati me @korisničko ime na Instagramu” i “pogledaj moj profil na Facebooku - facebook.com/username”.
 
Međutim, video platforma TikTok, u vlasništvu kineskog ByteDancea, nije uključena na ovu listu.
 
Twitter u novom pravilu navodi da će i dalje dozvoljavati unakrsno objavljivanje sadržaja sa bilo koje platforme društvenih mreža. Dodaje se da objavljivanje linkova ili korisničkih imena na platformama društvenih mreža koje nisu navedene ne predstavlja kršenje ove politike.
 
Prošle sedmice, Twitter je raspustio svoje Vijeće za povjerenje i sigurnost, volontersku grupu formiranu 2016. u ulozi savjetnika platforme društvenih mreža.
 
Takođe, Guardian podsjeća da otkako je Musk kupio Twitter u oktobru, uslijedilo je nekoliko mijenjanja pravila kompanije, uključujući i otpuštanje višeg rukovodstva i oko polovine radne snage. Brojni veliki oglašivači napustili su platformu zbog zabrinutosti oko njenog smjera.
 
U četvrtak je novi vlasnik Twittera suspendovao naloge nekoliko novinara za koje je rekao da su prekršili pravilo kompanije o otkrivanju podataka o lokaciji.
 
Nakon kritika vladinih zvaničnika, zagovaračkih grupa, novinarskih organizacija, ali i upozorenja Evropske unije da bi mogao dobiti sankcije zbog ove odluke, dan nakon objave suspenzije je uklonjena zabrana.
 
Musk je pokrenuo anketu na Twitteru i u vezi sa ovom zabranom. Skoro 3,7 miliona ljudi je glasalo u anketi, od kojih je 58,7 posto reklo da bi odmah trebalo da ukine zabranu za novinare, a ne za sedmicu, kako je naveo ranije.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.