Twitter suspendovao naloge nekoliko novinara koji su pisali o Elonu Musku

Twitter suspendovao naloge nekoliko novinara koji su pisali o Elonu Musku

Twitter suspendovao naloge nekoliko novinara koji su pisali o Elonu Musku

Suspendovani nalozi reportera CNN-a, Washington Posta, The New York Posta, The Intercepta...
 
foto: Akshar Dave on Unsplash
 
Twitter je suspendovao naloge nekoliko istaknutih novinara koji su pisali o vlasniku te kompanije društvenih mreža Elonu Musku, prenosi BBC.
 
Reporteri The New York Posta, CNN-a i Washington Posta su među onima koji su u četvrtak naveče zatekli svoje naloge na Twitteru zaključanim. Na listi novinara čiji su nalozi zabranjeni nalaze se i novinari The Intercepta, Mashablea, Webstera i jednog freelance novinara.
 
Glasnogovornik Twittera je kazao za The Verge, portal koji piše o tehnologiji, da je zabrana povezana sa “uživo dijeljenjem podataka o lokaciji”. To je uslijedilo nakon što je Musk obećao da će tužiti vlasnika naloga koji je pratio njegov avion na Twitter nalogu @ElonJet.
 
NBC News podsjeća da je početkom novembra, nedugo nakon što je kupio Twitter, Musk tweetao da neće zabraniti nalog koji prati njegov avion.
 
Glasnogovornik The New York Timesa je nazvao je “upitnom” ovu reakciju Twittera te kazao da ni ovaj medij niti reporter Ryan Mac nisu dobili objašnjenje za ovaj potez.
 
Iz CNN-a su ocijenili da je blokiranje naloga reportera impulsivna i neopravdana odluka, da je zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća. Dodali su da su od Twittera zatražili objašnjenje te da će “preispitati njihovu vezu koja će biti temeljena na tom odgovoru”.
 
CNN-ov novinar Donie O’Sullivan, čiji nalog je među onima koji su suspendovani, kaže da je ovaj potez značajan zbog “potencijalnog zastrašujućeg uticaja” koji bi mogao imati po novinare, posebno one koji prate druge Muskove kompanije.
 
Washington Post je u saopštenju naveo da suspenzija njihovog reportera Drewa Harnela “potkopava tvrdnju Elona Muska da namjerava voditi Twitter kao platformu posvećenu slobodi govora”.
 
Na odluku je reagovao i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) odakle je rečeno da bi, ako se zabrane potvrde kao odmazda za rad novinara, to predstavljalo “ozbiljno kršenje prava novinara da izvještavaju bez straha od odmazde”.
 
Musk pak nije direktno komentarisao suspendovane naloge, ali je u tweetu napisao da je “uredu da ga se kritikuje cijeli dan, ali da doxxing (vrsta internetskog uznemiravanja koja uključuje otkrivanje nečijih ličnih podataka) njegove lokacije u stvarnom vremenu i ugrožavanje njegove porodice - nije”.
 
Dodao je da su nalozi koji su suspendovani dobili zabranu od sedam dana na Twitteru.
 
Šefica za povjerenje i sigurnost Twittera Ella Irwin rekla je za The Verge da su zabrane povezane s novim pravilom koje je uvedeno u srijedu kojim se zabranjuje objavljivanje “informacija o lokaciji uživo, uključujući informacije koje se dijele direktno na Twitteru ili linkove do URL-ova putnih ruta trećih strana”.
 
“Bez komentarisanja bilo kakvih konkretnih naloga, mogu potvrditi da ćemo suspendovati sve naloge koji krše našu politiku privatnosti i dovode druge korisnike u opasnost”, kazala je ona, dodajući da “ne prave izuzetke u ovom pravilu za naloge novinara ili bilo koje druge naloge”.
 
Twitter je u srijedu suspendovao nalog @ElonJet, iza kojeg stoji 20-godišnji Jack Sweeney, kao i druge naloge koji koriste javno dostupne informacije za praćenje njegovog privatnog aviona. Musk je od tada obećao da će poduzeti pravne mjere protiv Sweeneyja, kao i protiv “organizacija koje su podržavale nanošenje štete njegovoj porodici”. Musk je rekao da je “ludi progonitelj” koristio dijeljenje uživo lokacije kako bi pronašao vozilo u kojem su bila njegova djeca u Los Angelesu.
 
Twitter je takođe suspendovao službeni nalog mreže Mastodon, koja se pojavila kao alternativa Twitteru otkako ga je Musk kupio za 44 milijarde dolara u oktobru.
 
Musk nije pojasnio na koji način vjeruje da su novinari koji su suspendovani podijelili njegovu “tačnu lokaciju u stvarnom vremenu”. Guardian piše da novinski članci o Musku koje je nekoliko novinara objavilo prije nego što su im nalozi suspendovani nisu sadržavali nikakve informacije o njegovoj lokaciji u stvarnom vremenu ili lokaciji bilo kojeg člana njegove porodice. Članci su bili usredotočeni na ElonJet, nalog koji je objavio lokaciju Muskovog privatnog aviona dok je putovao u različite gradove.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.