Na Cetinju verbalno napadnuti novinari Gradske TV i portala Pobjeda

Na Cetinju napadnuti novinari Gradske TV i portala Pobjeda

Na Cetinju verbalno napadnuti novinari Gradske TV i portala Pobjeda

Policija spriječila mogući fizički kontakt.
 
foto: Pobjeda.me
 
Novinari Gradske televizije i crnogorskog portala Pobjeda verbalno su napadnuti ispred Cetinjskog manastira 7. augusta 2022. godine, a novinarka Gradske televizije Danica Janković je podnijela krivičnu prijavu protiv NN osobe, javlja Gradski.me.
 
Janković i snimatelj Gradske TV Vladimir Bracanović dali su izjavu u Centru bezbjednosti Cetinje te su naveli da je “NN osoba uvredama i siledžijskim ponašanjem uspjela da ih spriječi u obavljanju novinarskog zadatka”. Kako je policiji kazala Janković, napadač je rekao da je Gradska TV “televizija koja sije krv, jer ne želi da čuje drugu stranu i sije mržnju među Cetinjanima”. Dodala je i kako je policija spriječila produbljivanje sukoba i mogući fizički kontakt.
 
Novinar Pobjede Slobodan Čukić dao je takođe izjavu policiji povodom napada, a za Pobjeda.me je ispričao i detalje incidenta.
 
Iz Uprave policije u Cetinju je saopšteno da su njihovi službenici obavijestili nadležnog tužioca koji će se, kako su kazali, naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela.
 
“Danas oko 12.30 časova novinarska ekipa Gradske televizije je radila anketu sa građanima ispred Cetinjskog manastira, kojom prilikom su prišli V.J. (69), J.P. (71) i S.Č. (64) svi sa Cetinja, koji su tu bili u prolazu. V.J. se obratio novinarki riječima da bi trebala da se čuje i druga strana, kojom prilikom je prišao S.Č. (58) iz Podgorice nazivajući ga provokatorom i govoreći da su poslati da dođu ispred manastira radi provokacija. S.Č. (64) je nakon toga uputio licu S.Č. (58) više uvrijedljih riječi, a dalji konflikt spriječili su službenici policije”, navodi se u saopštenju Uprave policije. Dodali su da je o svemu obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju.
 
Ministarstvo kulture i medija Crne Gore saopštilo je juče na Twitteru da je zabrinuto zbog događaja na Cetinju u kojem su verbalno napadnuti novinari Pobjede i Gradske televizije.
 
Iz tog resora ističu da napadi na novinare, pod bilo kojim okolnostima da se dogode, ne smiju biti tolerisani. Pozdravili su brzu reakciju policije, koja je spriječila eskalaciju i teže posljedice napada na novinare Pobjede i Gradske RTV. Dodali su kako se utvrđuju činjenice i okolnosti nakon čega će javnost biti blagovremeno obaviještena o ovom događaju.
 
Portal Pobjeda podsjeća da je juče zabilježen incident ispred navedenog vjerskog objekta kada je monahinja Srpske pravoslavne crkve skinula crnogorsku zastavu okačenu na Cetinjskom manastiru i bacila je na tlo. Protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinila krivično djelo narušavanje ugleda Crne Gore.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.