Napadnuta predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever

Napadnuta predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever

Napadnuta predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever

Maja Sever napadnuta na otoku Tijatu dok je fotografisala bespravno izgrađeni restoran na tom mjestu.
 
foto: Mediacentar Sarajevo
 
Predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever napadnuta je na ostrvu Tijatu, nedaleko od Šibenika, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
 
To ostrvo je u centru pažnje javnosti nakon što je na njemu bespravno izgrađen restoran Spirito, koji je inspekcija zatvorila. Državni inspektorat Hrvatske nedavno je zatvorio taj ugostiteljski objekat jer nije zadovoljio ni minimalne uslove i nema rješenje za rad. Lučka kapetanija Šibenik utvrdila je nelegalnu gradnju pontona i takozvanog sunčališta u dužini 200 kvadratnih metara, a uzurpaciju i nelegalno korištenje pomorskog dobra potvrdilo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, javio je Morski.hr u nedjelju. Međutim, prema snimcima nastalim u večernjim satima, a koje je objavio Morski.hr, vidi se da se gosti i dalje dolaze uprkos zabrani rada.
 
Maja Sever je za N1 rekla da se tu zatekla slučajno, dok je bila na godišnjem odmoru. 
 
“Mještani se bune protiv divlje gradnje, kažu da je to uzurpacija. Ja sam na godišnjem odmoru pa ne pratim. No, pričala s kolegama novinarima jer prate priču, i rekli su da restoran radi iako ne smije”, navodi Sever dodajući da je to probudilo znatiželju. Kaže kako je trebala odvezati brod i otići u kupovinu u Vodice, pa je usput odlučila da provjeri ima li koga u Tijašnici jer je Tijat udaljen pet minuta vožnje.
 
“Bila sam s prijateljicom na kavi i ona je rekla da ide sa mnom. Kad smo došle u uvalu, policija je došla. Pomislila sam – fotografirat ćemo i idemo doma. Kad se odjednom digla galama, ljudi krenuli za mnom. Muškarac mi je vikao da izbrišem slike, onda mi je ušao u barku i uzeo mi mobitel. Bila su dvojica odraslih muškaraca, nisam ja slabašna, ali nije mi bilo svejedno. Rekla sam im neka pobrišu sve, samo da ga ne bace u more. On je prvo prijetio da će ga baciti, a onda je rekao da ide policiji, vikao da će me prijaviti. Na kraju sam ja rekla policiji da prijavljujem upad na privatni posjed, uzimanje imovine i napad. I policija je potvrdila da smijemo slikati jer se radi o javnoj površini”, ispričala je Sever.
 
Restoranom upravlja tvrtka Sottovento iz Vodica u vlasništvu Darka Velikonje i Gorane Civtan.
 
Kako javlja Jutarnji.hr, protiv ugostitelja je pokrenut upravni postupak u kojem je doneseno rješenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti bez zakonom propisanih akata o ispunjavanju uslova za obavljanje registrovane djelatnosti. Također, protiv njega je pokrenut i prekršajni postupak u kojem će se odlučivati i o protivpravno stečenoj imovinskoj koristi koju je ostvario u vremenu u kojem je poslovao bez važećeg rješenja o minimalnim uslovima.

Izvor: HND, Jutarnji.hr, Morski.hr, N1
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.