NATO StratCom analiza: Sputnik Srbija podstiče podjele na Zapadnom Balkanu

NATO izvještaji: Sputnik Srbija podstiče podjele na Zapadnom Balkanu

NATO StratCom analiza: Sputnik Srbija podstiče podjele na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan je u člancima Sputnika Srbija predstavljen kao nestabilna i konfliktna regija.

Foto: UNS

Portal Sputnik Srbija svojim izvještavanjem pojačava percepciju podjela između prozapadnih i proistočnih snaga na Zapadnom Balkanu, ocijenjeno je analizom koju je objavio NATO Centar za strateške komunikacije-StratCom. Izvještaj ''Ruski narativi prema Zapadnom Balkanu: Analiza Sputnika Srbija'' nastao je u okviru projekta koji istražuje ruski uticaj na Zapadnom Balkanu s fokusom na medije, a analizirano je preko sedam hiljada članaka o Albaniji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Evropskoj uniji i NATO-u, koji su objavljeni na online platformi Sputnik Srbija tokom 2018.

Osim Srbije koju Sputnik predstavlja kao “uspješnu priču iz regiona”, prozapadne zemlje (Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju), Sputnik predstavlja kao “slabe i korumpirane”, piše u analizi NATO StratComa.

U analizi se navodi da je Sputnik prepoznat kao jedan od glavnih kanala ruskog uticaja u medijskom prostoru Zapadnog Balkana, a njegov sadržaj, koji prenose i lokalni mediji, dolazi do publike koja govori bosanski, hrvatski, crnogorski i srpski jezik u nekoliko zemalja regiona. Neki od navedenih razloga za propagiranje proruskih narativa i širenja dezinformacija su kontrola medija i nekvalitetni zakoni o medijima u zemljama Zapadnog Balkana.

Regija Zapadnog Balkana je u tim člancima predstavljena kao nestabilna i konfliktna regija i “igralište za sukob interesa između Istoka i Zapada”. Evropska unija se u člancima Sputnika navodi kao hegemonistička, dok je NATO ocijenjen kao agresivan i provokativan za Srbiju i Rusiju. Rusija je predstavljena kao zaštitnica Srba na Kosovu, dok se za Zapad navodi da podržava Kosovo.

Pored ovog izvještaja, objavljena je i studija koja prati ruske narative u medijima u regionu (rađena od januara do juna 2019.). Kada je riječ o temama koje se tiču Evropske unije i NATO-a, navedeno je da se Sputnik često koristi i kao izvor informacija, iako ga mediji u tim objavama ne navode kao izvor. Kao takav primjer se navode tabloidi iz Srbije, koji u potrazi za senzacionalizmom često mijenjaju naslove, ali ne i sadržaj Sputnika.

U projektu BiH se zbog komplikovanog političkog, socijalnog i ekonomskog stanja navodi kao najranjivija na ruski uticaj od svih zemalja na Zapadnom Balkanu, dok su najmanje ugrožene zemlje Albanija i Sjeverna Makedonija. 

Izvor: NATO StratCom

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.