Neefikasna policijska istraga u slučaju premlaćivanja bugarskog novinara

Neefikasna policijska istraga u slučaju premlaćivanja bugarskog novinara

Neefikasna policijska istraga u slučaju premlaćivanja bugarskog novinara

Stoyan Tonchev, vlasnik i novinar web stranice Zad Kulisite (Iza scene) brutalno je pretučen polovinom januara. Policijska istraga je počela, ali novinar vjeruje da se njen dosadašnji tok ne može smatrati dovoljno efikasnim.
 
Foto: Pixabay
 
Bugarski novinar Stoyan Tonchev, poznat po svojim istraživanjima korupcije i zloupotrebe moći gradske administracije u primorskom gradu Pomorie i po učešću na općinskim izborima prošle godine kada se isticao kao borac protiv korupcije i organizovanog kriminala, upozorio je kako smatra da je istraga o njegovom prošlomjesečnom premlaćivanju neefikasna.
 
Tonchev je ispričao medijima da ga je sredinom januara muškarac obučen u crno udarao tupim predmetom po glavi, prilikom čega mu je postavio pitanje koliko dugo će nastaviti pisati.
 
Napad je novinaru uzrokovao frakturu lubanje i nosa, potres mozga, kao i nekoliko hematoma na licu, zbog čega je morao provesti dvije sedmice u bolnici i podvrgnuti se najmanje jednoj rekonstruktivnoj operaciji.
 
U nekoliko intervjua koje je dao, novinar je izjavio kako je siguran da se napad može dovesti u vezu sa njegovim pisanjem na stranici Zad Kulisite, kao i da policija provodi neefikasnu istragu jer smatra da su se policijski službenici fokusirali na njegov privatni život, dok nedovoljno pažnje posvećuju novinarskom angažmanu kao mogućem motivu napada.
 
Fizički napadi na novinare za koje niko nije kažnjen i ranije su se dešavali u Bugarskoj. Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je najmanje osam neriješenih slučajeva tokom proteklih deset godina, koji uključuju i dva ubistva, tri bombaška napada i po život opasno premlaćivanje.