New York Times: Otrov sa Facebooka i Twittera i dalje se širi

New York Times: Otrov sa Facebooka i Twittera i dalje se širi

New York Times: Otrov sa Facebooka i Twittera i dalje se širi

Društvene mreže su odgovorne za sistematsku borbu protiv širenja dezinformacija, umjesto reagovanja od slučaja do slučaja.

foto: pixabay/ ilustracija

Dezinformacije na društvenim mrežama sve su češće tema u medijima, a moderacija sadržaja ne može biti svedena samo na uklanjanje individualnih postova i potrebno je da se društvene mreže sistematski suprotstave štetnim kampanjama koje se šire iz mnogih krajeva svijeta, poručili su, između ostalog, iz uredničkog odbora New York Timesa.

Internet platforme će uvijek praviti greške i nije ni fer očekivati drugačije, a zadatak za Facebook, YouTube, Twitter, Instagram i druge je veliki budući da niko ne može sve da nadgleda od sadržaja koji proizvode korisnici, poručili su iz te medijske kuće i dodali da, s druge strane, to ne može biti izgovor.

New York Times naglašava nekoliko slučajeva u kojima su, zbog upita čitatelja, reagovali prema Facebooku zbog određene stranice ili slučaja i da se tek nakon toga dešavalo da je neki sadržaj uklonjen, te da to ne može biti način na koji se problemi rješavaju, nego pozivaju na sistematsko rješenje.

„Novinarski posao nije rješavanje slučajeva na Facebooku i Twitteru ali nezadovoljni korisnici osjećaju kao da imaju više šanse da ih sasluša reporter nego neko ko je zapravo plaćen da rješava njihove žalbe“, piše New York Times.

„Kompanije imaju sve alate na raspolaganju i jasnu odgovornost da nađu sve ono što novinari nađu – ali i dalje, očito, to ne rade. Uloga koju trenutno imaju vanjski faktori, kao zagovornici prava korisnika i posmatrači sadržaja, jednostavno može da bude preuzeta iznutra. I za razliku od novinara, kompanije imaju moć da promijene ono što i omogućava ovakvim sadržajima da budu proizvedeni“.

Iz New York Timesa još poručuju kako je oslanjanje na novinare paradoksalno s obzirom na štetu koju kompanije čine medijskoj industriji, pogotovo zbog toga što Google i Facebook uzimaju veći dio zarade od digitalnog oglašavanja što, dodaju, guši novinarstvo.

Naglašavaju kako je, neovisno od svega ostalog, veoma važno da se kompanije koje vode društvene mreže uhvate u koštac sa dezinformacijama budući da je to ključno za očuvanje demokratije u svijetu.

Izvor: New York Times

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.