Norveški urednik optužuje Facebook za cenzuru

Norveški urednik optužuje Facebook za cenzuru

Norveški urednik optužuje Facebook za cenzuru

Glavni i odgovorni urednik norveškog lista Aftenposten uputio je otvoreno pismo Marku Zuckerbergu, optužujući ga za "zloupotrebu moći".

Foto: Aftenposten

Uklanjanje čuvene fotografije iz Vijetnamskog rata sa Facebooka, čija pravila zabranjuju postavljanje fotografija gole djece i genitalija i bradavica uopšte, potaklo je urednika norveškog Aftenpostena na reakciju.

U otvorenom pismu osnivaču i direktoru Facebooka, Marku Zuckerbergu, objavljenom na naslovnoj stranici lista Aftenposten, glavni urednik Espen Egil Hansen izražava zabrinutost utjecajem koji Facebook ima na distribuciju i cenzuru novinskog sadržaja. 

“Uznemiren sam, razočaran i zapravo uplašen, onoga što ćete uraditi jednom od stubova demokratskog društva", kaže se u pismu. 

“Bojim se da najvažniji medij na svijetu ograničava slobodu umjesto da je proširuje, i da se ovo povremeno dešava na autoritaran način".

Kontroverza je počela kada je norveški pisac Tom Egeland fotografiju "Teror rata", Pulitzerom nagrađenu fotografiju Nicka Uta koja prikazuje golu djevojčicu koja bježi od napalm bombe, objavio na Facebooku u okviru foto galerije koju je nazvao "Sedam fotografija koje su promijenile istoriju ratovanja".

Administratori Facebooka fotografiju su uklonili i suspendovali Egelandov nalog. Kada je Aftenposten objavio vijest o tome - koristeći istu fotografiju - rečeno im je da fotografiju moraju ili ukloniti ili zamutiti.

Politike objavljivanja i promoviranja sadržaja na Facebooku u posljednje vrijeme su često na meti kritika, posebno kada se radi o sadržajima medijskih kuća, koje se uveliko oslanjaju na Facebook za promociju svojih sadržaja.

U maju ove godine, Facebook je optužen za pristrasnost i cenzuru sadržaja o konzervativnim politikama, nakon što je otkriveno da funkciju "najpopularniji sadržaji" zapravo bira urednički tim, a ne algoritam. Nedavni pokušaji da se ovo ispravi i ukloni ljudski filter, doveli su do problema sa trendiranjem lažnih priča na Facebooku.

U svom otvorenom pismu, Hansen naglašava da su ove odluke u suštini uredničke, bez obzira da li se donose algoritamski ili ne.
 
"Mediji imaju odgovornost da u svakom pojedinom slučaju odluče o objavljivanju. O ovom pravu i dužnosti koju imaju svi urednici, ne bi trebao odlučivati algoritam kreiran u vašem kalifornijskom uredu. Urednici ne mogu živjeti sa vama, Mark, kao krovnim urednikom", završava svoje pismo Hansen.
 
Facebook je na optužbe odgovorio saopštenjem u kojem se kaže: “Znamo da je ova fotografija kultna, no teško je napraviti razliku između dozvoljavanja objavljivanja jedne fotografije golog djeteta, a ne druge. Mi pokušavamo pronaći balans između omogućavanja ljudima da se slobodno izraze i održavanja sigurnog i pristojnog okruženja za sve članove naše globalne zajednice. Naša rješenja nisu uvijek savršena, ali nastavićemo da poboljšavamo naše politike i načine na koje ih sprovodimo".

Izvor: Guardian, Aftenposten