Novinari Al Jazeere America formiraju sindikat

Novinari Al Jazeere America formiraju sindikat

Novinari Al Jazeere America formiraju sindikat

Novinari koji uređuju digitalni sadržaj na Al Jazeeri America odlučili su osnovati sindikat, te su zatražili od menadžmenta ove medijske kuće da dobrovoljno prihvati njihov prijedlog.

Foto: Wikipedia

U izvještaju u kojem objašnjavaju razlog ovakvog poteza, zaposleni su izjavili kako "žele raditi sa menadžmentom ove medijske kuće u duhu iskrenosti, integriteta i transparentnosti, a u cilju plasiranja vijesti i poboljšanja radnog okruženja u kojem obavljaju svoj posao".

Kao jedan od razloga za osnivanje sindikata, uposlenici američkog ogranka Al Jazeere, koja je sa radom počela prije tri godine, navode i probleme sa neujednačenim plaćama. "Nejednakost plaća, odgovornost i način na koji se urađeni posao evaluira, šteti našem radu i harmoniji na radnom mjestu", navode uposlenici. Novinarska organizacija NewsGuild trebala bi preuzeti ulogu zastupanja radnika nakon osnivanja sindikata.

Na ovaj način novinari Al Jazeere America postali su dio rastućeg pokreta radnika digitalnih medija ka sindikalnom udruživanju i zaštiti radničkih prava. Prije nekoliko mjeseci za sindikalno udruživanje odlučili su se i novinari američkog izdanja Guardiana, kao i zaposlenici medijske kompanije Gawker Media.

Izvori: Al Jazeera, Huffington Post