Novinari napustili skup na kojem je govorio Aleksandar Vučić

Novinari napustili skup na kojem je govorio Aleksandar Vučić

Novinari napustili skup na kojem je govorio Aleksandar Vučić

Desetak novinara iz Srbije napustilo je konferencijsku salu u Beogradu gdje je govorio premijer Aleksandar Vučić kojeg smatraju odgovornim za pritiske na medije u toj zemlji.

 

foto: MCOnline

 

U znak protesta protesta, desetak novinara iz nekoliko redakcija napustili su regionalnu medijsku konferenciju u Beogradu, tokom govora premijera Srbije Aleksandra Vučića. Skup su napustili novinari Centra za istraživackco novinarstvo Srbije, CINS, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, KRIK-a, Balkanske istraživačke mreže, BIRN, i drugih redakcija.

 

Branko Čečen, direktor CINS-a, koji je bio u grupi novinara koji su iz protesta napustili salu, komentarisao je da je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog sa medijima i sa novinarima.

 

"Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sedim na ovoj konferenciji i da sa čovekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to, niti je posle svega što je radio u tom pogledu čovek koji ima pravo da o tome govori", rekao je Čečen.

 

Vučić je na Medijskom forumu jugoistočne Evrope "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izvještavanje?" govorio o slobodi medija kao temelju postojanja demokratskog društva. Pohvalio je dosadašnje uspjehe svoje vlade u aktivnostima vezanim za medije i naglasio da se ni na koji način ne miješa u uređivačke politike medija i da niti on niti njegovi saradnici namaju ništa sa pritiscima na medije, ali da i dalje želi razgovarati o nezadovoljstvima koja postoje među novinarima. 

 

Novinari najboljih istraživačkih redakcija u Srbiji nisu govorili na skupu, niti su - i da su ostali u sali - imali priliku postaviti Vučiću pitanje, budući da je organizator mogućnost postavljanja pitanja ponudio isključivo stranim novinarima.

 

Na panelu koji je uslijedio, a kojem Vučić nije prisustvovao, urednici nekoliko medija iz Srbije i predsjednici novinarskih udruženja govorili su o lošem stanju novinarstva u toj zemlji i lošem položaju novinara u toj zemlji.

 

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik beogradskog dnevnika Danas, prokomentarisao je da Vučić novinare koji su kritičari doživljava kao neku opozijiciju koja njega želi da sruši s vlasti i da TV Pink i tabloid Informer postoje da bi medijski ocrnio nekoga ko se zamjeri sa premijerom. 

 

"Kad se neko zamjeri Vladi, prvo ga Informer opiše kao stranog plaćenika, a onda ga se linčuje na najgledanijoj televiziji", kaže on, "To je otprilike suština". 

 

Ljiljana Smajlović, predsjednica Udruženja novinara Srbije, rekla je da su u najtežoj poziciji novinari u redakcijama koji potpuno obespravljeni rade za male plate i da je nesreća "što je vlast veoma jaka a novinari veoma slabi" ali da su za takvu "bednu" situaciju odgovorni menadžeri u medijima a ne samo vlast.