Novinari Radio-televizije Vojvodine traže ostavke i javno izvinjenje zbog smjena

Novinari RTV traže ostavke i javno izvinjenje

Novinari Radio-televizije Vojvodine traže ostavke i javno izvinjenje zbog smjena

Iznenadne smjene urednika na Radio-televiziji Vojvodina izazvale su burne reakcije u Srbiji i šire, a sinoć je u Novom Sadu održan i protest u znak podrške smijenjenim novinarima.

Foto: Radio-televizija Vojvodina

Nekoliko hiljada građana okupilo se u ponedjeljak naveče na protestu podrške smijenjenim novinarima Radio-televizije Vojvodine. Predstavnici Inicijative Podrži RTV pročitali su novinarske zahtjeve, među kojima se navodi i neopoziva ostavka kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a.

"Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje", pročitala je pred okupljenim novinarka RTV-a Jelena Vukmanović.
 
 
Novinari su zatražili i javno izvinjenje zbog kleveta na račun zaposlenih, koji su optuženi za jednostrano izvještavanje i objavljivanje naručenih priloga.
 
Vijest o smjeni uredništava informativnog i jutarnjeg programa RTV-a ranije ovog mjeseca, izazvala je burne reakcije domaće medijske javnosti, ali i privukla pažnju međunarodnih tijela. 
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Društvo novinara Vojvodine tim su povodom razgovarali sa predstavnicima OSCE-a i EU, ocjenjujući da je riječ o političkom pritisku na RTV.
 
Delegacija Evropske unije u Srbiji i OSCE izdali su zajedničko saopštenje u kojem se kaže da će obje institucije "pažljivo pratiti kadrovske promjene na RT Vojvodini".