NUNS: Sve teži položaj novinara u Srbiji

Srbija: Sve teži položaj novinara

NUNS: Sve teži položaj novinara u Srbiji

Prema podacima NUNS, u 2014. bilo 23 napada na novinare, od čega 12 fizičkih nasrtaja, dok je u prvih pet mjeseci ove godine bilo 15 prijavljenih napada.

Foto: Medija Centar Beograd

Povodom održavanja godišnje skupštine Nezavisnog udruženja novinara Srbije  održane 30.05. tokom kojeg je predstavljen izvještaj tog udruženja za period april 2014. - maj 2015., Vukašin Obradović, predsjednik NUNS-a izjavio je da danas novinari u Srbiji rade i žive u težim uslovima nego prije godinu dana.

"Pritisnuti egzistencijalnim problemima budimo se svakog dana sa strahom da li ćemo zadržati radno mesto", rekao je Obradović, a prenosi NUNS.

Obradović je ocijenio i da je u Srbiji danas prisutna dominacija jednoumlja u medijima i podsjetio je da je u avgustu prošle godine usvojen set medijskih zakona, kao i da je Ministarstvo kulture i informisanja donijelo podzakonske akte, čime su stvoreni uslovi za pokretanje medijskih reformi.
 
O problemima novinarstva u Srbiji, pritiscima na novinare i medije, projektnom sufinansiranju medija, sve lošijem radnom i materijalnom položaju novinara, privatizaciji medija, pored Obradovića govorili su i Stojan Marković, Dragoslav Travica, Zoran Nikolić, Mihajlo Kovač, Dragan Janjić, Milisav Pajević, Olivija Rusovac, Svetozar Raković i drugi.