Očekuje se reakcija EU zvaničnika o dešavanjima u listu Zaman

Očekuje se reakcija EU zvaničnika o dešavanjima u listu Zaman

Očekuje se reakcija EU zvaničnika o dešavanjima u listu Zaman

Udruženja novinara traže reakciju EU nakon što su turske vlasti zauzele opozicioni list Zaman, koji je nakon toga promijenio uređivačku politiku i priklonio se vladajućoj partiji.
 
Evropska unija ne smije ostati nijema nakon političkog preuzimanja turske dnevne novine Zaman, poručile su unije novinara, i taj slučaj će prijaviti Vijeću Evrope i platformi za zaštitu i sigurnost novinara kao novi slučaj kršenja medijskih sloboda u Turskoj. 
 
Evropska federacija novinara, EFJ, i Međunarodna federacija novinara, IFJ, saopštile su da pozorno prate dešavanja nakon zauzimanja medijske grupacije Zaman u Turskoj i da se isto kao i u novinama, dešava i u Cihan novinskoj agenciji koja pripada grupaciji, kao i da su ugrožene medijske slobode i poslovi preko 1000 novinara i medijskih uposlenika.
„EU ne može zašutjeti na političku zapljenu novina Zaman, Today's Zaman i Cihan novinske agencije. Imenovanje sudskih povjerenika je zapravo predviđeno da spasi propadajuće privatne kompanije i ne može biti korišteno da bi se ušutkalo kritične medije ili da se ugroze prava medijskih radnika“, rekao je predsjednik EFJ, Mogens Blicher Bjerregard.
Smatra se da je medijska grupacija Zaman povezana sa pokretom Hizmet i imamom Fethullahom Guelenom, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, i kojeg turska vlada optužuje za pokušaj državnog udara. Odluka o preuzimanju grupacije donesena je na zahtjev tužioca koji istražuje Guelenov vjerski pokret pod optužbom za terorizam.
 
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, nakon dešavanja u Zamanu, pozvala je Tursku da se suzdrži od zastrašivanja novinara.
 
Reporteri bez granica saopštili su da Evropska unija ne smije da se smiri samo na podsjećanjima turskih vlasti na principe medijskih sloboda, nego treba da odluči da neće biti nastavka razgovora o evropskim integracijama sa Ankarom dok ne budu stvarno ispoštovane evropske vrijednosti. 
 
„Do sada, Evropske unija je pokazala kritičnu slabost u odgovoru na napade na medije predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ali 'business as usual' bi bio neshvatljiv nakon što je preuzeo kontrolu nad glavnom opozicionom medijskom grupom na tako brutalan način dok je Donald Tusk bio u Ankari. Da li je EU odlučna da dopusti sebi da bude ponižena?“ pitaju Reporteri bez granica
 
Najtiražnija turska dnevna novina Zaman planira da nastavi objavljivati kao opozicioni list, ali u Njemačkoj. Urednik njemačkog izdanja, Sueleyman Bag, rekao je da nakon što su turske vlasti zauzele te novine prošlog petka, njemačko izdanje neće biti povezano sa izvornim listom.
 
„Od danas printamo verziju Zamana koja nema nikakve veze sa Zamanom tamo (u Turskoj) zato što je on nasilno zauzet od strane države“, rekao je Bag u ponedjeljak, „Štampaćemo nezavisnu novinu. Još nismo odlučili kako ćemo to raditi. Biće to novi izazov za nas“.
 
Zaman Almanya trenutno ima 14,300 pretplatnika na štampano izdanje u Njemačkoj, u kojoj živi oko tri miliona ljudi turskog porijekla. 
 
Akcija turske policije u petak prošle sedmice, uslijedila je nakon odluke suda u Istanbulu da se imenuje privremena uprava grupacije Zaman, koja, pored dnevnih novina Zaman, posjeduje i list na engleskom Today's Zaman, kao i novinsku agenciju Cihan. Policija je koristila suzavac i vodeni top protiv stotina demonstranata koji su se nalazili ispred sjedišta Zamana, a menadžment novina je otpušten.
 
Turska se nalazi na 149. mjestu na listi od 180 zemalja po svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica. 
 
Izvori: EFJ, RSF, Reuters