Organizacije za provjeru informacija potpisale zajednički kodeks

Organizacije za provjeru informacija potpisale zajednički kodeks

Organizacije za provjeru informacija potpisale zajednički kodeks

Trideset i pet organizacija iz 27 zemalja potpisalo je kodeks transparentnosti i nepristrasnog pristupa provjeravanju tačnosti informacija.

Organizacije koje se bave provjeravanjem tačnosti informacija plasiranih u javnost, od kojih neke funkcionišu u okviru medijskih kuća, dok su druge dio inicijativa nevladinih organizacija ili akademskih institucija, potpisale su zajednički kodeks nepristrasnosti i osnovih principa svoje djelatnosti.

Inicijativa za kreiranjem profesionalnog kodeksa na ovom području rodila se tokom međunarodne konferencije u Buenos Airesu u junu i prošle sedmice kulminirala potpisivanjem službenog dokumenta.

Organizacije potpisnice su obavezne objavljivati godišnje izvještaje koji potvrđuju da se drže pet glavnih principa: neopredijeljenost i objektivnost, transparentnost izvora, transparentnost organizacije i izvora finansiranja, transparentnost metodologije i otvoreno i pošteno ispravljanje navoda.

Među potpisnicima se nalaze organizacije poput Africa Check, Chequeado, El Objetivo on La Sexta, Factcheck.org, Full Fact, PolitiFact, Washington Post's Fact Checker, ali i internetskog servira Snopes, koji pobija lažne glasine na internetu od 1995. godine.

Od organizacija sa prostora bivše Jugoslavije, Kodeks su potpisali BIRN Kosovo, Internews Kosova, Istinomer (Srbija), Fondacija Metamorphosis (Makedonija) i Zašto Ne Istinomjer (BiH).

Verifikacija informacija koje u javnost izlaze od strane političkih stranaka ili se šire putem društvenih mreža važno je, kako za medije, tako i za demokratiju uopšte.

Podaci iz februara ove godine pokazuju da u svijetu trenutno aktivno djeluje skoro 100 organizacija koje se bave provjeravanjem tačnosti informacija.

Izvor: Poynter, Washington Post