Panama Papers: Brojni korisnici sa područja Balkana

Panama Papers: Brojni korisnici sa područja Balkana

Panama Papers: Brojni korisnici sa područja Balkana

Među 11.5 miliona dokumenata objavljenih kao "Panama Papers" nalaze se podaci koji u vezu sa nedopuštenim financijskim poslovanjima dovode i mnoge pojedince i kompanije sa Balkana.
 
Foto: ICIJ
 
Financijska afera Panama Papers, koju su mnogi već okarakterisali kao najveći udarac offshore poslovanju u historiji, obznanila je imena nekih od najutjecajnijih političkih lidera u svijetu, ali i trgovaca drogom, poznatih ličnosti i sportista.
 
Prema dosad objavljenim informacijama na popisu se ne nalazi nijedan klijent i kompanija iz Bosne i Hercegovine, ali postoje podaci o jednom korisniku i tri dioničara fonda iz naše zemlje.
 
Foto: Podaci BiH, Irish Times
 
Iako je još uvijek rano govoriti o detaljnim informacijama, mapa koju je objavio Irish Times, otkriva da su u aferu uključene i tri kompanije, tri klijenta, osam korisnika i 22 dioničara iz Hrvatske.
 
Nešto preciznije podatke iz Srbije iznijela je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, koja je objavila imena najpoznatijih Srba koji se pojavljuju u aferi. Među mnogim drugim, pominju se i biznismen Vladimir Delić, Zoran Drakulić i Miodrag Kostić.
 
"Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična djela koja se tiču poslovanja u offshoreu. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima”, navode iz KRIK-a.
 
Mapa otkriva i da su u Sloveniji postajala dva klijenta, 21 kompanija, devet korisnika usluge i 36 dioničara, dok se u Makedoniji nalaze po dvije kompanije, dva klijenta i dva dioničara.
 
Iz Crne Gore navode se dva klijenta, 13 kompanija, dva korisnika i 16 dioničara. 
 

"Panama Papers" dokumenti otkrili su da je oko 140 političara širom svijeta, među kojima su i državni lideri, koristilo nezakonite radnje vezi sa svojim finansijama.
 
Među bivšim i sadašnjim svjetskim liderima koji se dovode u vezu sa nedopuštenim financijskim poslovanjem nalaze se i ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši libijski vođa Moammar Gadhafi, sirijski predsjednik Bashar al-Assad i bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak.
 
Firmu Mossack Fonseca osnovali su 1997. godine, u Panami, njemački imigranti Jürgen Mossack i Ramon Fonseca. Firma danas posluje širom svijeta u zemljama sa niskim poreznim stopama, kao što su Švicarska, Kipar i Britanski Djevičanski Otoci.