Petina građana BiH smatra da su napadi na novinare opravdani

Petina građana BiH smatra da su napadi na novinare opravdani

Petina građana BiH smatra da su napadi na novinare opravdani

Uprkos velikom broju zabilježenih slučajeva nasilja nad medijskim radnicima, istraživanje je pokazalo da je nasilje u BiH sve prihvaćenije.

foto: ilustracija/pixabay

Svaki peti građanin BiH smatra opravdanim napade na novinare, a većina smatra da medijske slobode u BiH ne postoje, pokazalo je „Istraživanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini u 2019. godini“ koje su objavili Udruženje BH novinari i Fondacija Fridrich Erbert 

“Šokantno je pročitati da više od petine ispitanika, njih 21 posto, opravdava napade na novinare. U Federaciji BiH takav stav sada ima 17 posto ispitanika, dok u Republici Srpskoj isto misli čak 27 posto ispitanika”, navodi se u istraživanju.

Ovaj podatak se naročito razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je procenat onih koji ne prihvataju napade na novinare iznosio čak 94 posto. BH novinari su u posljednjih šest godina zabilježili 121 slučaj nasilja nad novinarima. Od toga su 44 fizička napada, 21 prijetnja smrću i 48 slučajeva uznemiravanja ili verbalnog pritiska.

Većina ispitanika, njih oko 80 posto, smatra da postoji veliki politički uticaj u javnim servisima kada je riječ o imenovanju direktora i urednika, kreiranju i uređivanju informativnih emisija, kao i uređivanju političkih emisija i magazina. Više od polovine ispitanika nema povjerenja u bh. medije. Većina ispitanika ne vjeruje da medijske slobode u BiH postoje. Građani najmanje povjerenja imaju prema radiju, a najviše vjeruju televizijskom sadržaju. Nakon televizije, građani BiH najviše povjerenja imaju u sadržaj sa interneta, dok je takvog povjerenja sve manje u sjevernoevropskim državama. Ipak, za sadržaj koji im se nudi, više od polovine ispitanika, ne želi plaćati RTV taksu.

“Njih 63 posto, ukinulo bi RTV taksu kao i sve oblike finansiranja javnih medijskih servisa iz proračuna. Njih 35 posto podržava razne oblike promjene modela naplate RTV takse, dok samo 1 posto želi povećanje iznosa RTV takse”, stoji u istraživanju.

Istraživanje je provedeno putem 506 nasumično odabrana telefonska razgovora sa stanovnicima iz BiH. Kompletan izvještaj možete preuzeti na bosanskom i engleskom jeziku.

Izvor: BH novinari, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.