Pokrenuta Digitalna agenda za Zapadni Balkan

Pokrenuta Digitalna agenda za Zapadni Balkan

Pokrenuta Digitalna agenda za Zapadni Balkan

Europska komisija je na sastanku Digitalne skupštine u Sofiji najavila pokretanje niza mjera koje bi području Zapadnog Balkana trebale donijeti dobrobiti digitalne transformacije.

Digitalna agenda inicijativa je koja bi regionu Zapadnog Balkana trebala donijeti brži ekonomski razvoj, porast zapošljavanja i bolje usluge javne uprave, putem investicija u internet infrastrukturu, povećanje sajber sigurnosti, jačanje digitalne ekonomije i društva i poticanje istraživanja i inovacija.

U okviru ove agende, koju su u Sofiji najavili predstavnici Evropske komisije i šest ministara iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Srbije), najavljena je investicija od 30 miliona eura u poboljšanje internet infrastrukture u regionu, razvoj elektronskih usluga u području javne administracije, nabavki i zdravstva, te poticanje razvoja digitalnih vještina građana i građanki regiona. 

"Digitalno je po definiciji bezgranično i proteže se preko regiona i kontinenata. Cilj ovog događaja je da se osigura da svi građani i građanke Zapadnog Balkana mogu iskoristiti dobrobiti brze i neizbježne digitalne transformacije. Posvećenost agendi će građanima i građankama omogućiti da steknu vještine koje su u skladu sa zahtjevima nove ekonomije i koje će pomoći u modernizaciji javne administracije, jačanju sajber sigurnosti, povećanju povezanosti internetom i poboljšanju poslovne klime", rekla je povodom pokretanja agende u Sofiji Mariya Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju i digitalno društvo.

Izvor: European Commission, Anadolu Agency

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.