Policajci napali nekoliko novinara u Albaniji dok su izvještavali sa protesta

Nekoliko novinara u Albaniji napali policajci dok su izvještavali sa protesta

Policajci napali nekoliko novinara u Albaniji dok su izvještavali sa protesta

Albanska policija napala je najmanje dva novinara u posljednjih mjesec dana, kažu iz IPI-ja.
 
foto: Screenshot Facebook
 
Posljednjih mjesec dana nekoliko novinara iz Albanije je napadnuto, a iz Međunarodnog instituta za medije (IPI) navode da je policija odgovorna za ove napade.
 
Kako je istaknuto u IPI-jevom izvještaju, 11. marta 2022. albanska policija napala je najmanje dva novinara tokom protesta koji su se održali u glavnom gradu Albanije Tirani i u obalnom gradu Draču odakle su novinari izvještavali o protestima zbog povećanih troškova hrane, goriva i energije.
 
U Draču, snimatelj Syri.tv-a Armir Sadiku, kazao je da ga je udario muškarac za kojeg je rekao da vjeruje da je policajac u civilu. Kako je naveo albanski portal Exit News, tokom protesta je nekoliko policajaca u civilu hapsilo okupljene.
 
U Tirani su novinarku JOQ Newsa Nertilu Zef Haxhij dva policajca udarila nakon čega je završila u Hitnoj pomoći.
 
“Jedan policajac me udario u prsa dok sam izvještavala s mjesta događaja, dok me je drugi policajac udario nekoliko puta”, rekla je Haxhia za IPI koja je na svojoj Facebook stranici objavila video incidenta.
 
Haxhia je objavila i fotografiju sebe u bolničkom krevetu gdje je napisala da je pretrpjela napad policije.
 
“Kao što možete vidjeti na ovoj fotografiji, pretrpjela sam napad policije. Hitna pomoć odmah se pobrinula za mene i dobro sam”, navela je.

“Policijsko nasilje nad novinarima koji izvještavaju o protestima u Albaniji flagrantno je kršenje slobode medija”, rekao je zamjenik ravnatelja IPI-ja Scott Griffen. 

Albansko medijsko vijeće objavilo je saopćenje u kojem izražavaju zabrinutost zbog incidenata.
 
U objavi na Facebooku albanski predsjednik Ilir Meta je reagovao na policijsko nasilje koje je opisao “skandaloznim”. 
 


Tokom posljednjih godinu i po dana novinari su u više navrata bili mete policijskog nasilja dok su izvještavali o protestima u Albaniji. 
 
Prema napisima Euractiva, u posljednjih nekoliko godina nije bilo procesuiranja onih koji su počinili zločine nad novinarima koji uključuju prijetnje smrću i fizički napad.
 
Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.