Potvrđena optužnica protiv policijskog komandira koji je nezakonito naredio hapšenje jedne osobe zbog komentara na Facebooku

Potvrđena optužnica protiv policijskog komandira iz Cazina koji je nezakonito naredio hapšenje jedne osobe zbog komentara na Facebooku

Potvrđena optužnica protiv policijskog komandira koji je nezakonito naredio hapšenje jedne osobe zbog komentara na Facebooku

Policijski komandir je izdao nalog za potragu i hapšenje osobe koja je o njemu objavila tekst na Facebooku.

foto: unsplash

Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv komandira Policijske stanice Cazin Ljubijankić Saida zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i lažno prijavljivanje gdje je nezakonito izdao nalog za hapšenje jedne osobe zbog komentara na Facebooku.

U optužnici se navodi da je komandir Ljubijankić nakon podnošenja prijave zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, odnosno teksta koji je o njemu bio objavljen na Facebooku, prekoračio svoja službena ovlaštenja gdje je početkom maja ove godine nezakonito izdao nalog za potragu i hapšenje jedne osobe što je bilo protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koji je “u konsultacijama sa postupajućim istražiteljem očitovao da u pomenutim predmetnim radnjama nije bilo obilježja krivičnog djela”.

Pripadnici Granične policije BiH su, kako je navedeno u optužnici, po protivpravnom nalogu Policijske stanice Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, na Međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša jednu osobu lišili slobode 12. juna ove godine koja je potom predata ovlaštenim službenim licima, i koja je tu protipravno zadržana do 13. juna 2020. godine.

U tom periodu je, kako piše u optužnici, uhapšena osoba ispitana od strane dežurnog istražitelja i kriminalistički obrađena, a o razlozima i vremenu oduzimanja slobode ove osobe nije bio obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK.

“Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je saslušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza”, piše u optužnici u kojoj se navodi i da se u narednom periodu očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu.

Izvor: Kantonalno tužilaštvo USK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.