Predstavljen izvještaj "Sloboda i integritet medija na Balkanu"

Predstavljen izvještaj “Sloboda i integritet medija na Balkanu“

Predstavljen izvještaj "Sloboda i integritet medija na Balkanu"

Prezentacija izvještaja "Sloboda i integritet medija na Balkanu", u organizaciji Evropskog fonda za Balkan, održana je 18.3.2015. godine u prostorijama Mediacentra u Sarajevu.
 
U izvještaju, čiji je autor Toby Vogel, navodi se da je u proteklih nekoliko godina sloboda medija u regionu u drastičnom padu. Program menadžer Evropskog fonda za Balkan, Igor Bandović, istakao je da Bosna i Hercegovina ima neke od najboljih zakona i institucija koji štite slobodu medija, međutim, mnoge odredbe se ne provode jer su direktno u sukobu sa političkim interesima. "Glavna odgovornost za ove i slične probleme leži na vladama regiona i Evropskoj uniji koja može da izvrši pritisak kako bi sloboda medija i njihov integritet bili na zavidnom nivou". 
 
Bandović je naglasio da se glavni problemi ogledaju u vlasničkoj strukturi medija, cenzuri, autocenzuri i raznim načinima zastrašivanja novinara. "U Makedoniji se prisluškuje na stotine novinara, u Srbiji od 1991. godine niti jedno ubistvo novinara nije riješeno, dok u Bosni i Hercegovini imate aktuelni slučaj Gordane Katane. Stvorena je takva klima gdje se većina novinara osjeća ugroženo, i jednostavno iz straha nisu u mogućnosti da kvalitetno obavljaju svoj posao što svakako ide u korist vladama regiona." 
 
Izvještaj je sastavljen od materijala iz otvorenih izvora i pruža sliku o nedavnim događajima koji su uticali na slobodu medija u regiji.