Preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević

Preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević

Preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević

Saradnik Mediacentra Sarajevo i novinar koji je u BiH djelovao više od 50 godina, preminuo je u Sarajevu.

Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine. Najduži dio karijere proveo je u Radiju Sarajevo (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik. Bio je i urednik kultnog Radija Sarajevo 202, te odgovorni urednik Radioprograma. Radio je poslove glavnog i odgovornog urednika i direktora Radija Sarajevo, i po tim funkcijama bio je član Poslovodnog odbora Radiotelevizije Sarajevo. Predsjedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije.

Dizdarević je bio posljednji glavni i odgovorni urednik sedmičnika Komunist – izdanje za BiH. Od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani).

Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo. U posljednje vrijeme najčešće je pisao za portale Radiosarajevo.ba i Tačno.net. Analize i komentare objavljivali su mu i nezavisni beogradski portali.

Autor je knjiga: „Izmišljeni grijeh - sudbina jednog teksta“ (Blicdruk, 2012. i 2017.), „Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Mediacentar, Sarajevo, 2017.). Jedan je od urednika i koautor publikacije Radio Sarajevo (Mediacentar, Sarajevo, 2015.) koja je na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine.

Dizdarevićeva analiza Ustava BiH objavljena je u zbornicima „Bosna i Hercegovina na putu ka modernoj državi“ i „Dayton and Beyond: Perspectives on the Future of Bosnia i Herzegovina“. Časopis ForumBosnae (br.66/14) objavio je autorov izbor izvoda iz Dizdarevićevih napisa (1995-2014.g.), ukomponovanih u posebnu cjelinu, pod nazivom: „Bosna i Hercegovina - država u nemilosti“. U izbor novinskih napisa Vrijeme promjena (WPR, Sarajevo, 1997.) uvršten je i njegov komentar.

Dizdarević je sarađivao je sa Mediacentrom Sarajevo i Media Plan Institutom, na monitorinzima, analizama i evaluacijama medija, obuci mladih novinara i redakcija. Predavao je u Visokoj školi novinarstva Media Plan u Sarajevu.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001. Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo Soros za najbolji novinarski opus 1995. u BiH. Nosilac je najviše novinarske nagrade Radija Sarajevo – Samuilo Milić i najprestižnijeg priznanja Radiotelevizije Sarajevo – Zlatna značka. Prvi je dobitnik priznanja za životno djelo Hercegovačko sunce, 2005.g. – Radija 88 iz Mostara.

Izvor: Radiosarajevo.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.