Protest "Podrži RTV" treći put u Novom Sadu

Protest "Podrži RTV" treći put u Novom Sadu

Protest "Podrži RTV" treći put u Novom Sadu

Nekoliko hiljada građana Novog Sada još jednom se okupilo na uličnom protestu zbog smjena na Radio-televiziji Vojvodine.
 
Foto: N1
 
Treći po redu protest zbog smjena urednika i zaposlenih na RTV-u organizovao je Pokret Podrži RTV, kako bi bili ponovljeni zahtjevi za ostavkom Upravnog odbora te medijske kuće.
 
"Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika – građana Vojvodine i Srbije", naveli su iz Pokreta Podrži RTV, piše N1.
 
Okupljenima na protestu obratio se i komičar Zoran Kesić sa porukom da su građanska solidarnost i podrška ključne za cijelu zajednicu.
 
Voditeljka Milica Kravić, koja je među smijenjenim novinarima, rekla je da hajka protiv novinara još traje i to pomoću drugih medija.
 
"Oni iznose klevete, uvrede na naš račun koji smo jasno izneli stav da ne želimo da imamo nikakve veze sa uređivačkom politikom koja je usledila odmah nakon smene vlasti u Pokrajini. Dodaću činjenicu da ni prethodna vlast nas nije štitila i to govorim pouzadno u ime nas četrnaest”, izjavila je Kravić, piše Radio Slobodna Evropa.
 
Pokret Podrži RTV najavio je da će pojačati proteste, jer nijedan od njihovih zahtjeva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu "sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama".
 
Ukupno 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program RTV-a, smijenjeni su u maju, nakon što je Upravni odbor smijenio programskog direktora Slobodana Arežinu i nakon što su ostavke podnijeli generalni direktor Srđan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.
 
Izvori: N1, RFE, RTS