Radio Beograd proslavlja 89 godina postojanja

Radio Beograd proslavlja 89 godina postojanja

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, proslavlja 89 godina postojanja. 

Foto: Politikin zabavnik

Emitovanje na Radio Beogradu počelo je 1.10.1924., a slušaoci su program mogli da prate preko slušalica. Na samom početku program se sastojao od vijesti koje su pisali novinari Politike i Dnevnih novosti, berzanskih izvještaja i muzičkog dijela koji je pripremala ekipa Beogradske opere. Godine 1929. počelo je svakodnevno emitovanje programa.

Urednici u Radio Beogradu bili su Ivo Andrić, Ljubomir Simović, Duško Radović, Radomir Konstantinović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Gordan Mihić, Vladislav Bajac i Aleksandar Gatalica. Povodom godišnjice predstavljeno je i sedam novih četverosatnih emisija noćnog programa, kao i nova špica novog programa koja će poslije 35 godina zamijeniti kompoziciju Zlatka Manojlovića "Jednoj ženi".

Proslava obljetnice se obilježava pod sloganom "Zvuk vrijedi hiljadu slika". Veliki jubilej biće obilježen turnejama, programima koji će publici približiti najznačajnije trenutke iz historije radija. Serijal specijalnih emisija, susreta sa slušaocima i javnih događaja trajaće do 1.10.2014. godine, kada se navršava tačno 90 godina postojanja Radio Beograda. 

Izvor: RTS, B92