Reuters institut: Većina redakcija tokom 2021. primjenjuje hibridni način rada

Reuters institut: Većina redakcija tokom 2021. primjenjuje hibridni način rada

Reuters institut: Većina redakcija tokom 2021. primjenjuje hibridni način rada

Istraživanjem su obuhvaćeni mediji iz 42 zemlje svijeta čiji su predstavnici govorili o izmijenjim uslovima rada tokom pandemije koronavirusa.

foto: screenshot/Reuters Institute

Istraživanje Reuters instituta za studij novinarstva o promjenama u načinu rada novinskih redakcija pokazalo je da je većina ispitanih medija (79%) tokom 2021. godine primjenjivala hibridni način rada, te da petina njih smatra da bi se zaposlenici trebali vratiti na kancelarije na puno ili većinu radnog vremena.

Hibridni rad prema engleskom rječniku Collins predstavlja izmijenjeni način radnog okruženja, poput kombinacije rada od kuće i iz kancelarije, a koji se u svijetu masovno počeo primjenjivati tokom pandemije koronavirusa.

Neki od rezultata Reuters instituta za studij novinarstva pokazali su da oko polovine ispitanika  (47%) smatra da je pandemija koronavirusa otežala zapošljavanje i zadržavanje na poslu medijskih radnika, a trećina (34%) ih kaže da su se njihove novinske organizacije odlučile na implementaciju hibridnog načina rada.

Iako više od polovine ispitanika (57%) smatra kako novinske redakcije još uvijek pokušavaju pronaći najbolji način za realizaciju hibridnog načina rada, devet posto ispitanika kaže da se njihove redakcije pokušavaju vratiti na radni model kakav je bio prije pandemije koronavirusa.

Kada je riječ o promjenama u načinu rada, istraživanje Reuters instituta za studij novinarstva je pokazalo i da novinske organizacije tokom 2021. nastavljaju sa redizajniranjem kancelarija, nadogradnjom tehnologije, smanjenjem kancelarijskih prostorija, kao i pregovaranjem sa zaposlenicima o ugovorima koji bi im omogućili fleksibilniji rad. Osim toga, istraživanje je pokazalo i da su neke novinske redakcije zabrinute zbog toga što bi hibridni način rada mogao prouzrokovati manjak kreativnosti i komunikacije kod zaposlenika, kao i pojavu burnouta i negativnog uticaja na mentalno zdravlje zaposlenih.

Većina ispitanika (70%) smatra i da su sa fleksibilnim načinom rada, novinske organizacije postale učinkovitije, dok su online sastanci održani tokom prisilnog rada na daljinu, često bili kraći i više poslovni, dok je skraćeno vrijeme putovanja na posao oslobodilo vrijeme za produktivniji rad.

Mnogi ispitanici su, kako se navodi, rekli i da je teže vratiti starije novinare u kancelarije, što dovodi do poteškoća u procesu obuke mladih novinara i rizika da mlađi novinari budu zanemarani.

Glavni urednik CBC Newsa iz Kanade Brodie Fenlon je rekao da su redakcije s razlogom napravljene kao “otvoreni prostori” i da je uprkos odličnom poslu napravljenom tokom rada na daljinu, nema sumnje da je bolje kada se radi zajedno, u timu.

Zaposlenicima njemačke RTL televizije, kako se navodi u istraživanju, nedostaje rad iz kancelarija, kao i to da novinari istovremeno uživaju u višku fleksibilnosti tokom hibridnog modela rada.

Velike promjene zabilježene su u radu britanske novinske kompanije Reach PLC koja je u martu ove godine objavila da će zatvoriti oko 75% svojih kancelarija i da će mnogi novinari stalno raditi od kuće, a svi zaposlenici će u određenoj mjeri raditi pod hibridnim uslovima gdje će odlaziti na sastanake ili u kancelariju, po potrebi.

Bez obzira na održavanje sastanaka uživo ili online, BBC je objavio preporuke za njihovo učinkovitije održavanje koje su dostupne u istraživanju.

Rezultati istraživanja Reuters instituta za studij novinarstva predstavljeni su na osnovu intervjua i anketa sa predstavnicima medija iz 42 zemlje širom svijeta.

Istraživanje je obuhvatilo predstavnike 64 printana medija (48%), 33 digitalna (25%), 28 komercijalnih medija ili javnih servisa (21%), a ostali su bili predstavnici novinskih agencija ili organizacija za provjeru činjenica.

Autori istraživanja su Federica Cherubini, Nic Newman i Rasmus Kleis Nielsen.

Kompletno istraživanje na engleskom jeziku, dostupno je ovdje.

Izvor: Reuters Institute

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.