Roskomnadzor zabranio ruskim medijima objavljivanje intervjua sa Zelenskym

Kremlj zabranio objavljivanje intervjua sa Zelenskym

Roskomnadzor zabranio ruskim medijima objavljivanje intervjua sa Zelenskym

Lider Ukrajine dao je 90-minutni intervju za četiri ruska novinara.
 
foto: Twitter Volodymyr Zelenskiy
 
Ruska regulatorna agencija za komunikacije Roskomnadzor pozvala je medije u Rusiji da se suzdrže od objavljivanja intervjua sa predsjednikom Ukrajine Volodymyrom Zelenskym te su saopćili da su započeli istragu onih medija koji su intervjuisali lidera Ukrajine.
 
“Roskomnadzor upozorava ruske medije da se suzdrže od objavljivanja ovog intervjua”, navodi se u saopštenju u kome nisu naveli razlog za takvo upozorenje, a ruski tužioci rekli su da će biti doneseno pravno mišljenje o izjavama datim u intervjuu i o zakonitosti objavljivanja intervjua.
 
Zelensky je tokom 90-minutnog intervjua putem Zooma razgovarao sa četiri novinara iz Rusije u kojem je između ostalog naveo da je Kremlj zanemario i ukrajinske i ruske živote do te mjere, kako je rekao, da je ruska vojska bila spora da pokupi tijela svojih poginulih vojnika.
 
Novinari koji su vodili intervju bili su Ivan Kolpakov, urednik Meduze - portala na ruskom jeziku sa sjedištem u Latviji, Vladimir Solovyov, izvještač moskovskih dnevnih novina Komersant, Mikhail Zygar, nezavisni ruski novinar koji je otišao u Berlin nakon početka rata i Tikhon Dzyadko, urednik privremeno zatvorenog nezavisnog televizijskog kanala TV Rain.
 
Podsjetimo, početkom marta ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se novinarima prijeti zatvorskim kaznama do 15 godina zbog širenja “lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama.
 
Novi ruski zakon čini nezakonitim i prijavljivanje bilo kojeg događaja koji bi mogao diskreditirati vojsku zemlje.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.