SAD: Vodeće TV stanice potpisale dogovor o zaštiti freelancera

SAD: Vodeće TV stanice potpisale ugovor o zaštiti freelancera

SAD: Vodeće TV stanice potpisale dogovor o zaštiti freelancera

Nekoliko američkih televizijskih mreža pridružilo se koaliciji novinarskih organizacija koje su se obavezale da će zaštititi i pružiti najbolje uslove freelance novinarima koji rade za njih.

Foto: Pixabay

Televizijske kuće CNN, ABC, NBC i CBS su zvanično postale potpisnice dokumenta Global Safety Principles and Practices koji, između ostalog, pruža iste mehanizme zaštite freelance novinarima, kao i stalnim uposlenicima medijskih kuća u slučajevima kao što su povrede i otmice. Ugovor je potpisan tokom prošlosedmičnog sastanka u Centru za novinarstvo i traumu Dart. „Vjerujemo u ovu incijativu koja je kreirana sa svrhom zaštite života muškaraca i žena koji rizikuju sve kako bi donijeli priče iz regiona koji su ekstremno opasni“, izjavio je Frank Urrutia, član fondacije 2Lives/Steven J. Sotloff, nastale u čast Stevenu J. Sotloffu, 31-godišnjem freelanceru kojeg su pripadnici ISIS-a pogubili 2014. godine. 

Inicijativa dolazi u periodu velike opasnosti za freelance novinare. U aprilu 2015. Komitet za zaštitu novinara upozorio je kako terorističke organizacije predstavljaju povećanu prijetnju za novinare koji nemaju odgovarajuću institucionalnu potporu. Zbog toga je smrt freelancera Stevena Sotloffa i Jamesa Foleyja isprovocirala novu diskusiju o sigurnosti freelance novinara među novinarskim udruženjima, a do sada je više od 80 organizacija potpisalo ovaj dokument-vodič.

„Vodstvo koje su ove medijske mreže pokazale je veliki poticaj za naša nastojanja. Šire se osnovni standardi koje pokušavamo ustanoviti o tome kako medijske organizacije i freelanceri mogu raditi sigurno zajedno“, stav je Davida Rohde, reportera istraživača u novinskoj agenciji Reuters, koji je jedan od koordinatora incijative. Ipak, neke od značajnijih medijskih kompanija još uvijek nisu potpisale dogovor, a među njima su i tri velike novine: The New York Times, The Wall Street Journal i The Washington Post. Pored toga, izostao je i potpis medijske kuće Fox News, kao i velikih fotografskih agencija Getty i Magnum.

Izvori: Dart Center, Poynter