Sjeverna Koreja osudila na smrt u odsustvu četiri južnokorejska novinara

Sjeverna Koreja osudila na smrt u odsustvu četiri južnokorejska novinara

Sjeverna Koreja osudila na smrt u odsustvu četiri južnokorejska novinara

Novinari su pozitivno ocijenili knjigu Daniela Tudora, dopisnika Economista, i Jamesa Pearsona, dopisnika Reutersa iz Seula.
 
Foto: Pixabay
 
Centralni sud Sjeverne Koreje osudio je četiri južnokorejska novinara na smrt u odsustvu zbog njihove pozitivne kritike na “uvredljivu” knjigu o rastućoj ekonomiji Sjeverne Koreje, pišu Reporteri bez granica.
 
Novinari Son Hyo-rim iz konzervativnih novina Dong-A Ilbo, Yang Ji-hoof iz novina Chosun Ilbo i izdavači Kim Jae-ho i Pang Sang-hun osuđeni su na smrtne kazne bez prava na žalbu.
 
Sud je izjavio kako je knjiga “North Korea Confidential”, objavljena na engleskom jeziku 2015. godine, i kasnije prevedena na korejski, “oklevetala i iskrivila” realnost Sjeverne Koreje, ali presuda ne spominje njene autore.
 
“Ovi novinari nisu uradili ništa pogrešno. Samo su radili svoj posao da informišu njihove čitaoce tako što su pročitali i ocijenili knjigu”, izjavio je Cédric Alviani, rukovodilac ureda Reportera bez granica za istočnu Aziju, i pozvao južnokorejske autoritete da zaštite novinare osuđene na smrt.
 
Ovo nije prvi put da se mediji u Južnoj Koreji nađu na meti kritika svojih susjeda. Tokom 2012. godine, Sjeverna Koreja zaprijetila je bombardovanjem južnokorejskim medijima koji su kritikovali proslavu 66. godišnjice Korejske zajednice djece, tokom koje je 20.000 djece mobilizovano za događaj. Južnokorejski Kanal A nazvao je manifestaciju “politički show u hitlerovskom stilu”.
 
Sjeverna Koreja zauzima posljednje mjesto prema Indeksu medijskih sloboda kojim se prati poštivanje slobode medija u 180 zemalja širom svijeta.