Stanje slobode medija u Srbiji se nije poboljšalo

Stanje slobode medija u Srbiji se nije poboljšalo

Stanje slobode medija u Srbiji se nije poboljšalo

Nezavisno udruženje novinara Srbije predstavilo Alternativni izvještaj.
 
foto: NUNS
 
Stanje slobode medija u Srbiji nije se poboljšalo, zaključak je najnovijeg Alternativnog izvještaja o sprovođenju revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23 koji je objavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Primjena zakona je neefikasna, novinari rade pod pritiskom, a država narušava medijski pluralizam.
 
Akcioni plan za Poglavlje 23 koristi se za, kako objašnjava NUNS, predstavljanje aktivnosti koje Srbija treba da realizuje u određenom vremenskom periodu tokom pregovaračkog postupka za ulazak u Evropsku uniju. 
 
U izvještaju pod nazivom “Sloboda izražavanja i medijski pluralizam 2023” navedeno je da, iako se prema Izvještaju o sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 23 sve aktivnosti uspješno realizuju, u realnosti aktivnosti nadležnih, u dijelu koji se tiče zaštite novinara i medijskog zakonodavstva, nisu dovoljne. Kako je navedeno, “novinari i medijski radnici su i dalje meta velikog broj prijetnji i napada, kao i različitih vrsta pritisaka koje utiču na njih i koji im otežavaju da obavljaju svoj posao, što dovodi do toga da se oni i dalje osjećaju nesigurno”.
 
Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao na konstantnoj su meti različitih pritisaka i targetiranja, posebno od strane visokih javnih funkcionera, koji umjesto da napade osuđuju, oni ih dodatno pogoršavaju i podstiču. U izvještaju se navodi da postupanje i propusti policijskih službenika na protestima koji su se održali u Srbiji, kao i višegodišnji izostanak odgovornosti za takve propuste, dodatno utiču na osjećaj nesigurnosti novinara i nepovjerenje u institucije, navodi se u ovom dokumentu.
 
NUNS u Izvještaju napominje da, iako su novim medijskim zakonima donesena dobra rješenja, akcenat je potrebno staviti na primjenu, budući da se upravo sprovođenje zakona isticalo kao jedan od najvećih problema u prethodnom periodu, odnosno od donošenja zakona 2014. godine.
 
Posebno se izražava zabrinutost za vraćanje države u vlasništvo medija i legalizacija dosadašnjeg kršenja zakona od strane kompanije u državnom vlasništvu, Telekoma Srbija, kao i uticaj države na medijsko tržište.
 
Ocjene uspješnosti realizacije ukupno 13 analiziranih aktivnosti u mnogome se razlikuju kada se poredi ocjena koju su nadležene institucije, odnosno koje je dao Savjet za praćenje implementacije Akcionog plana za poglavlje 23, i ocjene koje je dao NUNS kao organizacija koja radi monitoring sigurnosti novinara i medijskih sloboda već skoro deceniju unazad.
 
NUNS je u Alternativnom izvještaju dao preporuke za poboljšanje medijskog okruženja i efikasnije sprovođenje Akcionog plana za implementaciju medijske strategije.
 
Preporuke koje se odnose na poboljšanje sigurnosti novinara su puna i efikasna primjena svih potpisanih sporazuma i obaveznih uputstava Vrhovnog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, obuke policijskih službenika o postupanju prema novinarima i medijskim radnicima na javnim okupljanjima, samoinicijativno podnošenje prijava od strane nadležnih organa i njihovo veće angažovanje u rješavanju slučajeva ubistva novinara.
 
Izvještaj u cijelosti je dostupan na ovom linku.
 
Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.