Stigao je Facebook Live

Stigao je Facebook Live

Stigao je Facebook Live

Funkcija Live od ove je sedmice dostupna svim korisnicima Facebooka, omogućavajući im da putem nje emituju i uživo prate ono što emituju korisnici iz cijelog svijeta.

Nakon kreiranja mobilnih aplikacija za korisnike iOS-a i Androida, Facebook je ove sedmice korisnicima širom svijeta omogućio i korištenje opcije Live Video i na desktop računarima.

Klikom na opciju, koja se nalazi među aplikacijama s lijeve strane ekrana, korisnik pristupa mapi svih trenutno aktivnih video emitovanja iz cijelog svijeta.

Video klipovi korisnika mobilnih aplikacija predstavljeni su plavim tačkama koje su veće što više korisnika gleda taj video.

Facebook je posljednjih mjeseci uložio značajne resurse u promociju korištenja opcije emitovanja uživo, kako za pojedince, tako i za medijske organizacije, nudeći čak i finansijsku potporu kućama poput New York Times-a i Buzzfeeda da na svojim stranicama počnu koristiti Facebook Live.

Mark Zuckerberg i vodstvo Facebooka smatraju da su video sadržaji budućnost društvenih mreža.

"Kada bismo premotali pet godina unaprijed, ne bih se iznenadio da vidim da video klipovi čine većinu sadržaja koje korisnici svakodnevno dijele jedni s drugima", kaže Zuckerberg u aprilskom intervjuu za BuzzFeed News.

Prema podacima iz januara, korisnici Facebooka dnevno gledaju 100 miliona sati video sadržaja dnevno.

Izvor: Mashable, Digiday, Poynter