Sud BiH odbacio zahtjev za jednomjesečni pritvor Mulahusića

Sud BiH odbacio zahtjev za jednomjesečni pritvor Mulahusića

Sud BiH odbacio zahtjev za jednomjesečni pritvor Mulahusića

Mulahusić je pušten na slobodu, a nisu mu određene ni mjere zabrane.

Foto: Pixabay

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo jednomjesečni pritvor za Jasmina Mulahusića, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je ovaj zahtjev, na osnovu odluke Suda koju je objavio Klix. Mulahusić je pušten na slobodu, a nisu mu određene ni mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH tereti Mulahusića za krivična djela iz člana  145a – Krivičnog zakona BiH - Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Jedan od razloga zbog kojeg je Tužilaštvo BiH tražilo pritvor jeste opasnost od bjekstva jer je Mulahusić ujedno i državljanin Luksemburga. Tužilaštvo strahuje i da bi Mulahusić mogao prikriti počinjena krivična djela, brisanjem Facebook naloga.

U odluci Suda je navedeno da kod izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti počinilac mora biti svjestan posljedica svog djelovanja o čemu, prema ocjeni Suda, Tužilaštvo BiH nije ponudilo jasne i uvjerljive dokaze.

 “Sud BiH cijeni da Tužilaštvo BiH nije ponudilo dokaze u pravcu javnog djelovanja osumnjičenog koje bi imalo daleko veće posljedice na određeni veći broj grupacija i/ili pojedinaca po bilo kom osnovu. U tom pravcu sud cijeni da je osumnjičeni svojim objavama i komentarima izražavao oštrije mišljenje i stavove manjem broju pojedinaca za šta nije bilo posljedica za bilo koga, a koje posljedice se ne mogu dovesti u vezu sa posljedicom krivičnog djela za koje se osumnjičeni tereti. Dakle, radnja izvršenja krivičnog djela za koje se osumnjičeni tereti posmatra se preko posljedice, odnosno potrebno je da se usljed preduzimanja radnje želi stvoriti ili produbiti mržnja, razdor i netrepeljivost, što nije slučaj u radnjama osumnjičenog”, navedeno je u obrazloženju Odluke Suda.

U slučaju Mulahusić saslušani su svjedoci: Mensur Osmović, Semir Hambo, Ervin Mušimović, Semira Degirmendžić, Kenan Kešmer, Edina Kalamujić, Senad Hadžifejzović, Aljoša Čampara, Ivana Marić, Elmedin Konaković, Dragan Stevanović, Nejra Latić Hulusić, Vera Arnautović, Nataša Vasić.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama. Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti Bosne i Hercegovine”, navode iz Tužilaštva BiH.

Jasmina Mulahusića, državljaninu BiH i Luksemburga, su prije nekoliko dana uhapsili službenici Granične policije BiH prilikom pokušaja izlaska iz BiH, a Tužilaštvo ga tereti za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Mulahusić, koji na društvenim mrežama ima nekoliko profila, već duže vrijeme objavljuje statuse i montirane fotografije kojima etiketira najčešće novinare, aktiviste, ali i političare.

Izvor: Tužilaštvo BiH, klix.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.